Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Kíméljük magunkat a kertben is!

2017.04.21
Tavasztól őszig hétvégi házunk, kertünk, telkünk rendben tartása, gondozása nem kevés munkával jár együtt.

Ha szeretjük a természetet és szívesen tevékenykedünk a szabad levegőn sokszor csak utólag vesszük észre, hogy a kinti munkákkal járó rutinmozdulatok, a sok hajolgatás, emelgetés mennyire igénybe veszi gerincünket és ízületeinket.

 

Íme a kertészkedést követő leggyakoribb problémák:

  • derékfájdalom
  • térdfájdalom
  • csípőfájdalom
  • izomhúzódás
  • izomgörcs
  • túlerőltetés
  • ízületi merevség

Ha szeretnénk megkímélni magunkat a kisebb balesetektől és mozgásszervi panaszoktól, érdemes betartanunk néhány szabályt!

 

Derékkímélő kerti praktikák

Mindenekelőtt kezdjük a bemelegítéssel: ez éppolyan fontos a kerti munka, mint a sportolás előtt- különösen, ha nem vagyunk hozzászokva a napi testmozgáshoz.

Kicsit mozgassuk át végtagjainkat és nyújtsuk meg izmainkat. Leginkább azt a testrészt melegítsük be, amit a legintenzívebben terhelni fogunk. Mindenképpen érdemes a vállat, a nyakat és a karokat finoman átmozgatni, pl. párszor oldalra nézni, vagy vállkörzést végezni.

Ha nehéz tárgyat kell felemelnünk, soha ne hajoljunk le érte és ne görbe háttal emeljük fel, mert ezzel nagyon megterheljük hátunkat, derekunkat.

Helyette álljunk közel a tárgyhoz, guggoljunk le és fogjuk meg szorosan, a lehető legközelebb tartva magunkhoz. A guggolásból egyenes háttal álljunk fel, használva a lábakat és combizmokat. Amikor a tárgyat letesszük akkor is guggolva ereszkedjünk vissza.

Amennyiben álló munkát végzünk (például metszésnél) ügyeljünk a tehermentesítésre. Egy kis zsámoly, melyre felváltva hol a jobb, hol a bal lábunkat tesszük fel, segít levenni a terhet az ágyéki csigolyákról.

A gerincoszlop erős meghajlítása az izomzat túlterhelését eredményezi, ezért ha tartósan hajlongó munkát végzünk (gyomlálunk, palántázunk), az egyik térdünk legyen a talajon, és lehetőleg támaszkodjunk az egyik kezünkre.

Lehetőleg a kapálás, talajlazítás során se görnyedjünk, inkább válasszunk hosszú nyelű, jó fogású szerszámokat.

A fűnyírás leginkább vállízületeinket terhelheti túl, a vibrálás pedig megterhelő lehet a kisízületek számára. A fűnyíró tartályának kiürítésekor a gerincoszlop meghajlítása és elfordítása jelenthet veszélyt.

Ügyeljünk rá, hogy ne csavarjuk ki túlságosan a testünket, és ne egy-egy testrészünket forgassuk, hanem egész testünket egyszerre.

Vannak munkák, amiken jó mielőbb túlesni, de legyünk tekintettel saját fizikai képességeinkre és korlátainkra.

A feladatokat próbáljuk meg úgy beosztani, hogy ne erőltessük túl magunkat. Főleg az olyan munkákat osszuk el arányosan hosszabb távra, amelyek egy mozgássorra épülnek, így bizonyos tagjainkat, ízületeinket fokozottan megerőltetik.

Ne végezzünk egy fajta munkát túl hosszú ideig, tartsunk szünetet, pihenjünk, vagy legalább váltogassuk a teendőinket.

Gyakran változtassunk testhelyzetet. Ha fáradtak, vagy kimerültek vagyunk, fejezzük be a munkát.

 

Ha mégis megtörténne a baj, érdemes kipróbálni a craniosacralis terápiát, mely enyhébb és komolyabb mozgásszervi problémák esetén is hozzásegíthet minket a tünetek enyhüléséhez és a teljes gyógyuláshoz.