Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

ÍGY VÉSZELJÜK ÁT A PARLAGFŰSZEZONT!

2017.07.28
Nyakunkon a parlagfű szezon. Ha Ön is érintett, jobb, ha időben felkészül rá!

1.    Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban!

Figyeljük a pollenjelentéseket, és ha magas a pollenkoncentráció, kerüljük a szabadtéri programokat. Ha megtehetjük, erre az időszakra időzítsük a tengerparti nyaralásunkat, vagy utazzunk a hegyekbe.  (Sajnos a Balaton part a parlagfűvel leginkább fertőzött területek közé tartozik!).

Azzal is számoljunk, hogy a vágott virággal, zöldséggel, gyümölccsel, a kertből érkező kutyával-macskával szintén pollenek érkezhetnek a lakásba.

 

2.    Ha mégis a szabadban tartózkodunk (különösen, ha a természetben futunk, biciklizünk, túrázunk vagy füvet nyírunk), használjunk allergia maszkot a pollenek kiszűrésére.

Fontos tudni, hogy a pollenkoncentráció reggel 5 és 10 óra között a legmagasabb, valamint száraz, meleg, szeles időben; ezzel a szabadtéri programok, sportolás tervezésénél mindenképpen kalkuláljunk!

 

3.      Viseljünk napszemüveget, mert ha a pollenek bekerülnek a szemünkbe, akkor az még inkább viszketni fog.

 

4.    Minden este mossunk hajat, megelőzve, hogy a beletapadt pollenek éjszaka a párnára kerüljenek és belélegezzük őket.

 

5.    Naponta váltsunk ruhát és a lehető leggyakrabban mossuk ki az ágyneműt! Érdemes a cipőinket is naponta megtisztítani nedves ruhával! A ruhákat ne a szabadban szárítsuk, hogy ne kerülhessenek bele a pollenek.

 

6.    Gyakran és alaposan takarítsuk ki az otthonunkat!

 

7.    Lehetőleg csak késő este és hajnalban szellőztessünk, illetve közvetlenül eső után!

 

8.    Ha tehetjük, szellőztetés helyett használjunk légkondicionálót. De ebben az esetben is fokozottan ügyeljünk a készülékek tisztítására, karbantartására. Ha autóban utazunk, tartsuk zárva az ablakokat és használjunk belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót.

 

9.    Kerüljük azokat az ételeket, amelyek keresztallergiát válthatnak ki.

A keresztallergia esetén bizonyos anyagok- a hasonló szerkezetük miatt- képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az arra érzékenyeknél az allergiás tünetek megjelenését, fokozódását eredményezheti.

Parlagfű allergia esetén a pollenidőszakban kerüljük az alábbi ételeket: görögdinnye,    sárgadinnye, cukkini, uborka, articsóka, tökfélék, kamilla, banán, napraforgómag, napraforgóolaj, citrusgyümölcsök, füge, földimogyoró, az ananász, gránátalma, mangó.

  

10.  Erősítsük az immunrendszerünket megfelelő mennyiségű C – és D-vitaminnal, valamint gyulladáscsökkentő, immunerősítő omega-3 zsírsavval! Fogyasszunk sötét leveles zöldségeket, lenmagolajat, diót, lazacot, tonhalat, szardíniát!


+ 1 Tipp

A craniosacralis terápia – a legtöbb allergiához hasonlóan – a pollenallergia esetében is  hatékony segítséget jelenthet, gyorsan és kíméletesen, mellékhatások nélkül szabadítva meg minket a kínzó tünetektől. Akár egy életre.