Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Azok a nehéz első hónapok

2018.05.19
Amikor a kisbaba megérkezik, mindenki rá figyel. Pedig a gyermekágyas időszak alatt az anyuka is kiemelt törődést érdemelne.

Amikor a baba megszületik, természetes, hogy ő kerül a középpontba, és az anyák szükségleteiről mindenki elfeledkezik. Leginkább ők maguk.

Holott a várandósság és a szülés hatalmas fizikai és pszichés megterhelést jelent egy kismama számára, amit egy hosszabb regenerációs időszak követ.

Csak ugye a frissen szült anyukának épp ebben a regenerációs időszakban kell leginkább helyt állnia, és ellátnia egy újszülöttet a nap 24 órájában.

 

A szülés utáni időszak nem könnyű mégis csodálatosan meghitt és visszahozhatatlan, ezért nem mindegy, hogy az újdonsült anyák miként élik meg.
Ezekben a hetekben számtalan problémával szembesülhetnek: császármetszés utáni fájdalmak, hegesedés, gátfájás, húgyúti panaszok, méhösszehúzódás, szoptatási nehézségek, mellgyulladás, kimerültség, széklet-és vizeletürítési gondok, szülés utáni depresszió stb.

 

Teljesen mindegy, milyen úton szül egy nő, vérveszteség és szövetkárosodás nélkül nincs szülés. A gyógyulás folyamata mindenképp gyulladással, duzzanattal, ödémával, fájdalommal és gyengeséggel jár. Császármetszés, fogós vagy vákuumos szülés esetén a vágások és zúzódások miatt még több idő szükséges a gyógyuláshoz.

A craniosacralis terápia óvatosan segíti a testet a szövetek egészségének helyreállításában és hegek, letapadások, összenövések kockázatának minimalizálásában.

A szülés utáni craniosacralis kezelés középpontjában a medence és a gerinc szerkezetének helyreigazítása áll, amely segít visszaállítani a szervezet egyensúlyát, valamint visszaadni a terhesség alatt túlterhelt izmok erejét.

A terapauta támogatásával a test képes felszabadítani a gerinc mentén felhalmozódott feszültséget, hogy a kismamák megszabadulhassanak a nyak-hát és vállfájdalomtól, és visszanyerhessék korábbi mozgásképességüket.

A gyorsabb gyógyulás és fájdalommentesség érdekében a kezelés segít a vér, a nyirok és az energiaáramlás javításában is.

Az epidurális érzéstelenítés (EDA) jellegzetes szövődménye lehet a súlyos, kínzó, tarkótáji fejfájás, mely akár egy-két hétig is eltarthat. A craniosacralis terápia ez esetben is gyors, hatékony és mellékhatás mentes segítség lehet, hisz a gyógyszerek kerülésére a szoptatás ideje alatt fokozottan ügyelni kell.

A szülés utáni depresszió a kismamák több mint 10%-át érinti.

Kiváltó okai közt szerepelhet genetikai érintettség, korábbi hangulati zavarok, illetve depresszió, rosszul megélt terhesség, anyaságtól való félelem, párkapcsolati problémák, stresszes életesemények stb.

Ilyenkor pszichológusi segítség kiegészítése, vagy éppen alternatívája lehet a craniosacralis terápia is. A kezelés szavak nélkül is képes feltárni a probléma gyökereit, és beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait, hogy az anyák kiegyensúlyozott, harmonikus lelkiállapotban koncentrálhassanak kisbabájukra.