Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A kényelem ára

2019.01.18
Ön hány órát tölt el ülve naponta? Utána számolt már?

Az emberek többsége ülőmunkát végez és még a munkahelyére is autóval jár, így nem csoda, hogy az orvosi szakrendelések tele vannak az ülő életmód áldozataival.

 

Ülni alapvetően kényelmes, így ha ülőmunkánk van, vagy még az iskolapadot koptatjuk, fel se tűnik, hogy alig végzünk más tevékenységet. 

Pedig testünk nem arra lett tervezve, hogy napi 6-12 órát üljünk, ezért a mozgásszegény életmód előbb-utóbb visszaüt, és megtapasztalhatjuk kellemetlen hatásait.

A hát-és derékfájás és más mozgásszervi panaszok mögött gyakran csak az izomegyensúly megbomlása áll, mely a végzett munka és testtartás függvényében különböző területeken okozhat panaszokat.

 

Nyak és vállöv területe

Ha számítógép előtt dolgozunk, a tartósan görnyedt, merev nyaktartás megfeszíti és bekeményíti a nyaki gerinc és a vállöv környéki izmokat. A helytelen, előregörnyedő testtartás következtében a gerincoszlopunk fiziológiás 'S'-alakú görbülete a nyaki és az ágyéki szakaszon kiegyenesedik, a háti szakaszon pedig fokozódik.

Az előreszegezett fejtartás és előre eső vállak következtében a nyak hátsó részének izmai, illetve a mellizmok megrövidülnek, ami többek közt a nyak és a vállak területének merevségéhez, nyomásérzékenységéhez vezet.

A gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok elgyengülnek, megnyúlnak és már nem képesek a helyükön tartani a csigolyákat.

A porckorongok „összenyomódása” miatt nyaki porckorongsérv kialakulásához vezethet.

Ilyenkor a sérv gyanújára eleinte az állandósuló nyaki fájdalom, az éjszakai „nyak elalvások”, a nyaki mozgások korlátozottsága, valamint az izmok merevsége hívhatja fel a figyelmet. Később, amikor már az ideg is nyomás alá kerül, még kellemetlenebb tünetek jelentkezhetnek: a karba, ujjakba kisugárzó zsibbadás, izomgyengeség, akár izombénulás, fejfájás, fülzúgás, szédülés.

 

A láb hátulsó izmai

Az ülőmunka következtében lábunk hátsó izmai, izomcsoportjai (combhajlító izmok) is hajlamosak megrövidülni, zsugorodni, túlfeszülni, melyek tipikus kiváltói a far-és deréktájék fájdalmának. Kezdetben azt vehetjük észre, hogy már nem tudunk nyújtott lábbal előre hajolni, de idővel a probléma akár porckorongsérvet is kiválthat.

 

A csípőhajlító izmok és az ágyéki gerincszakasz

Az ülőmunka kockázatai közé tartozik a csípőhajlító izom rövidülése is, amely az ágyéki gerincszakasz rövidüléséhez vezet, és szintén kiválthat folyamatos derékfájást, merevséget, valamint mozgáskorlátozottságot.

A deréktájon elhelyezkedő csigolyák és a hozzátartozó porckorongok is hatalmas terhelésnek vannak kitéve, melyet a gerincoszlopot közvetlenül támogató izmok sem tudnak kellőképpen tehermentesíteni, ez pedig idővel visszafordíthatatlan deformációt okozhat a gerincünk ízületeiben és a porckorongok szerkezetében.

 

Térdproblémák

Az izomegyensúly megbomlások gyakran okozhatnak térdproblémákat is; „az irodatérd” és a vele járó térdízületi fájdalom tipikus jelenség az ülőmunkát végzők körében, különösen, ha még súlyfelesleggel is rendelkezünk. A térdet átívelő combizom túlzott feszessége összepréselheti a térdízületet, fokozva a porcokra eső nyomást, így kialakítva a porckopást.

 

Segíthet a craniosacralis terápia!

A craniosacralis terápia kíméletes, mégis hatásos eszköz lehet a mozgásszervi és ortopédiai betegségek kezelésében. Éppolyan hasznos segítséget nyújt a kezdődő, mint a már kialakult gerincpanaszok, vagy akár a porckorongsérv esetében is.

Testünk kötőszöveten keresztül ellazítja a gerinc környéki izmokat, csökkenti a csigolyatesteket érő nyomást és előmozdítja a szervezet öngyógyító folyamatait.