Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Ez történik velünk, ha minden nap ülünk

2019.02.06
Ha elolvassa a blogot, biztosan feláll a fotelből! Fogadjunk?;)

Az ülés öl?

Az ülőmunkával járó kockázat nagyon magas, ha napi 13 órát töltünk üléssel (és ebben a napi munka mellett benne van a fotelből tv-nézés, a vezetés is) az 200%-kal növeli a halálozás kockázatát, azokkal szemben, akik kevesebbet ülnek, és többet mozognak.

Ülés közben lábizmaink elektromos aktivitása megszűnik, a kalóriaégetés lecsökken. Míg gyaloglás közben 4-6 kalóriát égetünk el percenként, úgy ülés közben mindössze 1-2-t. Pár órás ülést követően ugyanígy lecsökken a zsírbontó enzimek aránya (90%-kal), valamint a jó koleszterinszintünk is (20%-kal). Amennyiben egész nap ülünk, az inzulin hatékonyság 24%-kal csökken, mely egyenes utat teremt a 2. típusú diabétesz kialakulásához.

 

Írtunk már róla, hogy a tartós ülő munka esetén, a derék-, nyak- vagy hátfájás, merevség és mozgáskorlátozottság is garantált.

Miközben mozdulatlan helyzetben a munkára koncentrálunk, izmaink megfeszülnek, vérkeringésünk lelassul. Ha mindehhez még stresszesek is vagyunk a munka miatt, akkor izmaink még feszesebbé válnak. Ülő helyzetben a belső szerveink keringése is lelassul, épp ezért működésük is elégtelen lehet, és olyan panaszokhoz vezethet, mint az aranyér, a belső szervek süllyedése, vagy az emésztési zavarok.

A rossz testtartás, a stressz és a fizikai aktivitás hiánya következtében légzésünk felületessé válik, mely szívbetegségekhez, rossz keringéshez és gyenge állóképességhez vezethet.

 

A kutatások szerint a mozgásszegény, ülő életmód 26 %-kal növeli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét. A metabolikus szindróma esetén szervezetünk ugyan termel inzulint, de ezt a sejtek nem érzékelik, így túltermelés jön létre. Ennek a betegségnek a tipikus velejárói a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, valamint ezek szövődményei: a szív- és érrendszeri betegségek.

 

Bármely olyan tevékenység, amely korlátozza a véráramlást a lábakban, visszérbetegséghez vezethet. 

Ide tartozik az ülőmunka következtében folyamatosan lógatott láb is, mely rendkívül káros érrendszerünk számára.

A lábunkban levő vénák segítik a vér visszaáramlását a szív felé, és a vádli izmai ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak, amikor a lábak mozgásban vannak.

 

Ha olyan munkánk van, amely órákon át gátolja a megfelelő mennyiségű mozgást, ezek a vénák elgyengülnek, a vér pangani kezd és visszerek alakulhatnak ki.

Az első súlyos figyelmeztető jelek az éjszakai vádligörcsök, a hosszabb ülést követő nehézség érzés a lábunkban, illetve a megmagyarázhatatlan lábszárfájdalmak.

 

Amennyiben ülőmunkát végzünk, használjuk ki az alkalmat, hogy megmozgassa lábainkat. Időnként álljunk fel, nyújtózzunk ki, sétáljunk. Lift helyett használjuk a lépcsőt, szálljunk le a buszról egy megállóval előbb és lehetőleg iktassunk be az életünkbe valamilyen rendszeres sportot.

A fájdalmas tünetek esetén segítség lehet a craniosacralis terápia is.