Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Így engedd el a félelmeidet!

2019.05.10
Időnként mindannyiunknak meg kell birkóznunk stresszes helyzetekkel, melyek félelmeket és szorongást kelthetnek bennünk. Sőt, előfordulhat, hogy egyenesen úgy érezzük, képtelenek vagyunk leküzdeni őket. Ám ha megtanuljuk, hogyan kezelhetjük és engedhetjük el ezeket az érzéseket, sokkal teljesebb életet élhetünk!

1. Azonosítsuk aggodalmaink okát!

Ennek megtalálása az első lépés az aggodalom elengedéséhez!

Miért is vagyunk idegesek? Mitől stresszelünk? Valóban van rá okunk? Vagy csak azon aggodalmaskodunk, hogy valami rossz fog történni?  Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása jó módszer arra, hogy megtaláljuk, valójában mi is vezérli a szorongásainkat.

Az izgalom, a félelem, a szomorúság és a sok egyéb különböző érzelem kombinációja gyakran az aggodalom érzetét kelti. Miután a szorongást más kisebb, de konkrétabb érzelmekre osztjuk fel, máris könnyebben dolgozhatunk velük, és idővel megszüntethetjük a szorongást is.

 

2. Fogadjuk el, hogy nem mindent tudunk irányítani!

Az életben mindent irányítani akarunk, ez azonban nem mindig lehetséges. A legaprólékosabban kidolgozott terveinkbe is becsúszhat valami, függetlenül attól, hogy mennyi energiát fektettünk bele. Tudomásul kell vennünk, hogy vannak dolgok, amik minden erőfeszítésünk ellenére kudarccal és csalódással végződnek.  El kell fogadnunk, hogy nincs minden felett hatalmunk, kizárólag a saját tetteinket tudjuk irányítani.

Bár ez a felismerés frusztrálónak tűnhet, valójában meglehetősen felszabadító.

 

3. Az aggodalmaskodás csupán energiapazarlás

Többnyire épp a legstresszesebb helyzetek azok, amelyekkel nem tudunk előre kalkulálni. Az olyan események, mint egy karambol, természeti katasztrófa vagy egy váratlan betegség, attól függetlenül következnek be, hogy aggódunk miattuk vagy sem. Hasonlóképpen a legtöbb félelmünk forgatókönyve valószínűleg nem fog beigazolódni, ezek a félelmek mindössze a fejünkben léteznek.

Ha viszont úgysem tudjuk kontrollálni, hogy mi fog velünk történni az életben, akkor mi értelme aggódni miatta?

 

4. Ismerjük be, hogy túlélők vagyunk!

Az életet senki se ússza meg sértetlenül. Mindannyiunknak vannak sebei összetört szívekkel, meghiúsult reményekkel, csalódásokkal és veszteségekkel kapcsolatban. Ám visszanézve pont azt kell felismernünk, hogy sikeresen túléltük ezeket a nehéz helyzeteket és épen, megerősödve jöttünk ki belőlük. Erősebbek vagyunk, mint gondolnánk!

Ha elfogadjuk ezt a tényt, és elengedjük a félelmeinket, látni fogjuk, hogy bármin is aggódik, azt is meg fogjuk tudni oldani, ha arra kerül a sor. 

 

5.  Bízzunk magunkban!

Az élet csupa tanulási folyamat. Minél többet tapasztalunk, annál több fegyverünk lesz, leküzdeni a nehéz helyzeteket.

Mivel a legtöbb stressz abból adódik, hogy úgy érezzük, nem tudjuk kezelni a kihívásokat, a dolgok kulcsa az önbizalom. Mindegy, hogy munkahelyi vagy párkapcsolati problémáról van szó, ha hiszünk magunkban és nem vonjuk kétségbe saját képességeinket, képesek leszünk elengedni félelmeinket és megtalálni a megfelelő megoldást.

 

6. Kérjünk segítséget!

A szorongás oka gyakran abban rejlik, hogy egyedül próbálunk megbirkózni minden kihívással. Bár ez a fajta független gondolkodásmód sok esetben hasznos, időnként szükségünk van mások segítségére. Nem minden kezelhető egyedül és nem kell mindent egyedül megoldanunk! Amikor a stressz túlságosan eluralkodik rajtunk, és úgy érezzük nincs kiút, érdemes segítséget kérni.

Ez nem jelenti azt, hogy gyengék vagyunk, hanem annak felismerése, hogy senki sem különálló sziget és szükségünk van egymásra.

Ilyen esetekben is segíthet nekünk a craniosacralis terápia is.

A gyengéd érintések segítenek az ellazulásban, a stressztől és szorongástól való megszabadulásban.