Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Miért nem volt a nagyapánknak ételallergiája?

2019.08.30
Ön emlékszik rá, milyen ételallergiával küzdöttek a nagyszülei? Valószínűleg semmilyennel. Ezzel szemben ma már nem kell messzire menni, hogy találjunk valakit, aki a gluténre, a tejre vagy éppen a földimogyoróra érzékeny.

Napjainkban becslések szerint több, mint 17 millió európai ember küzd ételallergiával, és ez a szám valószínűleg folyamatosan nőni fog.

 

Azonban különbséget kell tennünk ételallergia és ételintolerancia között.

Míg az előbbi heveny és azonnali immunreakciót vált ki, és drasztikus tünetei mellett (fulladás, szívdobogás, ájulás, csalánkiütés) életveszélyes lehet, az utóbbinál az emésztőrendszer működési zavara áll fenn, és egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Itt csak órák, esetleg napok múlva jelennek meg a kevésbé súlyos, többnyire bélrendszeri tünetek.

A statisztikák szerint a leggyakoribb ételintolerancia a laktózérzékenység, melyet a gluténérzékenység követ.

 

Hogy úszták meg nagyszüleink az ételallergiát?

1, Szezonális ételeket ettek.

Az 1950-es évekig a lakosság nagy része az idénynek megfelelő, őshonos vagy háztáji élelmiszert fogyasztott, nem volt elérhető a világ másik feléről beutaztatott import zöldség-gyümölcs-vagy húsáru.

Így nem voltak elérhetők a ma oly felkapott tengeri herkentyűk, egzotikus gyümölcsök és zöldségek, olajos magvak , különleges fűszerek és jóval kisebb volt a ma már jelentős allergénként számon tartott szója és az amerikai mogyoró fogyasztása is. 

 

2, Nem jártak szupermarketbe.

Bár, ha tehetik, valószínűleg őseink is szívesen vették volna le a boltok polcairól az előre csomagolt készételeket, hiszen kényelmes és időtakarékos megoldást nyújtanak - de erre nem volt lehetőségük. A legtöbben megtermelték maguknak, amire szükségük volt: a gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, illetve állatot tartottak. Szabad levegőn, egészséges, nem tápanyagszegény talajon, takarmánnyal, kukoricával táplálva. 

A városokban élők pedig gyakrabban jártak piacra és boltokba, hogy beszerezhessék a mindig friss élelmiszereket.

 

3, Friss ételeket ettek.

Természetes formában fogyasztották az ételeket, a tartósítószer – leszámítva pár konzervet a spájzban – nem volt széles körben elterjedt.

Ezzel szemben, hacsak nem a biopiacon vásárolunk, a mi tányérunkra többnyire feldolgozott, mesterséges ízfokozókkal, színezékekkel, aromákkal dúsítva jut el az étel, mely valószínűleg hozzájárul a különféle táplálékallergiás tünetek kialakulásához.

Bizonyára nagyanyánk is szívesen betolta volna a mikróba a maradék töltött káposztát, de akkor az általuk fogyasztott élelmiszerek molekuláris szerkezetét is megváltoztatta volna az elektromágneses sugárzás. Így ők ezt is megúszták.

 

4, Azért ettek, hogy életben maradjanak.

Míg mi lelkesen hódolunk a kulináris élvezeteknek, teszteljük a divatos ételeket, különleges recepteket és nemzetközi konyhákat, addig nagyszüleink a létfenntartás kedvéért ettek. Azt, ami elérhető volt számukra. Nem törődtek se a trendekkel, se az élelmiszeripari marketinggel, se a riogatásokkal.

Ismerjük a mondást: „Az vagy, amit eszel”.  De talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy az vagy, amit gondolsz arról, amit eszel.

Amit elfogyasztunk, testünk minden sejtjét élteti. Ma már mindenkire hallgatunk - az élelmiszergyártók marketingjére, a legújabb diétás trendekre, csak éppen saját testünkre nem. Pedig ha figyelnénk rá, pontosan tudnánk, mire van szüksége.

 

A craniosacralis terápia táplálékallergia esetén is segíthet; az immunrendszer harmonizálásával és az emésztőszervrendszer blokkjainak oldásával csökkentve vagy megszüntetve a tüneteket.

Olvassa el Évi beszámolóját kisfia tejérzékenységének megszűnéséről az alábbi linkre kattintással:

"Kb. a 3-4. kezelés után már nem okozott gondot a SAJT..."