Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Fájdalmas kezek

2019.09.02
Íme, az alagút szindróma jellegzetes tünetei, melyek szép lassan tényleg élhetetlenné tehetik a mindennapokat.

„Az egész egy éve kezdődött enyhe zsibbadással az ujjbegyeim végénél, amiről eleinte nem igazán vettem tudomást. Idővel azonban rosszabbodni kezdett, már éjjelente is arra ébredtem, hogy nem érzem az ujjaimat; volt, hogy az egész tenyerem zsibbadt. Aztán jöttek a fájdalmak a csuklómban, nem tudtam rendesen fogni, emelni, megkeserítette az életemet!”

Íme, az alagút szindróma jellegzetes tünetei, melyek szép lassan tényleg élhetetlenné tehetik a mindennapokat.

 

De mi is az az alagút-szindróma?

Ez a különös elnevezés egy kórképet takar, melyben a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban (az „alagútban”) lévő idegek nyomás alá kerülnek. A nyomás alá került idegek okozzák a betegséggel járó zsibbadást, érzéskiesést és fájdalmat. Az alagút szindóma leggyakrabban a kéztőnél alakul ki, de megjelenhet a könyökben, lágyékhajlatban, a karfonat körül, a térd alatt vagy a lábháton is.

 

Miért kell odafigyelni rá?

Már a kezdeti éjszakai fájdalom és zsibbadás is akadályozza a zavartalan alvást és pihenést, mely a napi teljesítményünkre is kihat. Ugyanakkor, ha a betegséget nem vesszük komolyan, bekövetkezik a tenyérizmok sorvadása is; kezünk szorítóereje csökken, mindennapi tevékenységeinknél szinte használhatatlanná válik.

 

Az alagút-szindróma okai

A betegséget okozhatja sérülés, törés, gyulladásos folyamat (pl. autoimmun betegség, reuma, cukorbetegség), csontkinövés, vérömleny, csont- vagy ízületi fejlődési rendellenesség, ahogy tartós fizikai megterhelés is. Előfordulhat, hogy hormonális változás hatására (terhesség, klimax) jelenik meg.

 

Mik a kéztő (carpalis) alagút szindróma tünetei?

Az egyik leggyakrabban előforduló alagút szindróma a kéztőnél alakul ki. Ilyenkor a csukló (carpus) csontjai közötti, szűk, alagútszerű mélyedésben futó inak túlterhelés vagy más ok miatt megduzzadnak, leszorítják az alattuk lévő ideget.  Ez az ideg (nervus medianus) a nyaki gerincből érkezik, végigfut a vállon, a hónaljon, a könyökön és a csuklónkon is, melynek következtében az ideg által ellátott terület zsibbadni kezd (jellemző a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak zsibbadása). Ez a folyamat egyre élesebb fájdalommal, érzékelési-és tapintási zavarral, valamint az ujjak, a tenyér elerőtlenedésével folytatódik.

A csukló megduzzadhat, nyomás érzékennyé válhat, és a fájdalom mozgatáskor, elsősorban hátrahajlításakor fokozódik, gyakran az alkarba, valamint a vállak és a nyak felé sugárzik.

A betegség előrehaladott állapotában a kéz és tenyér kisizmai is sorvadnak és zsugorodnak, nagyon lecsökken a kéz szorítóereje, funkciója leromlik.

 

A kéztő alagút szindróma kezelése először konzervatív (nem műtéti) módon történik, ilyenkor kiegészítő kezelésképp segíthet a craniosacralis terápia is.

Olvassa el a páciensek kezeléssel kapcsolatos tapasztalatait itt: páciens tapasztalatok