Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Teljes gyógyulás sportsérülés után

2019.11.15
Bármit is sportolunk, annak megvan a kockázata.

Egy ficam, húzódás, szalagszakadás, törés bárkivel előfordulat aktív mozgás közben, de okozhatja egy óvatlan mozdulat is.

Ilyenkor a gyógyuláshoz vezető protokoll többnyire kimerül a fájdalomcsillapításban és gyulladáscsökkentésben, illetve a sérült testrész pihentetésében.

Pedig a teljes gyógyulás érdekében a sérülések jó részénél szükség lehet további rehabilitációra, különben szövetkárosodás és egyéb szövődmények alakulhatnak ki.

Ma már tudjuk, hogy a fájdalomcsillapítás, a pihentetés és a gipszelés önmagában nem teljes értékű rehabilitáció, ráadásul gyakran több kárt okoz, mint amennyi hasznot.

A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek nem oldják meg a problémát, csupán a tüneteket nyomják el, ráadásul számos mellékhatásuk is lehet. Arra is gondolnunk kell, hogy a fájdalom egyik fontos funkciója, hogy egyfajta vészcsengőként megakadályozza azokat a mozdulatokat, amelyek károsak lehetnek a sérült szövetekre nézve.

Noha a gipsz vagy merev rögzítés sokszor elkerülhetetlen, az alatta lévő izmok idővel sorvadásnak indulnak, letapadások alakulhatnak ki, az izomegyensúly felbomlik, és ez helytelen mozgásminták rögzüléséhez vezethet.

 

Miért van szükség a sérülést követően teljes értékű rehabilitációra?

 

Legyen szó boka-vagy vállficamról, esetleg térdszalagszakadásról az egész testünket beborító kötőszövetek (fasiák) olyanok, akár a gumiszalag, a sérülés következtében hajlamosak elveszíteni rugalmasságukat, megnyúlnak vagy éppen megrövidülnek, esetleg letapadnak. Bár a fájdalom és a gyulladás elmúltával azt hisszük meggyógyultunk, de a kilazult vagy éppen túl feszes kötőszövetek nem képesek megfelelően stabilzálni az ízületeket, akadályozhatják a mozgásunkat, vagy éppen az izomegyensúly felbomlásával testünk egy egészen más pontján okoznak kellemetlen tüneteket.

 

Egy törésnek is megvannak a maga veszélyei, sajnos számos szövődmény befolyásolhatja a teljes gyógyulást. Kialakulhat álízület, sérülhetnek a lágyrészek, az izmok és szalagok megrövidülhetnek, fennmaradhat mozgáskorlátozottság vagy krónikus fájdalom.

 

Az orvosi kezelés és a gyógyulás után épp ezért szükség lehet gyógytornára, fizikoterápiára, masszázsra, izomlazításra.

Hatékony támogatást nyújthat a craniosacralis terápia is, mely enyhíti a különböző balesetek, sérülések utáni fájdalmakat és a kötőszövetes rendszeren keresztül képes beindítani szervezetünk öngyógyító folyamatait és a tökéletes gyógyulás érdekében visszaállítani működésének egyensúlyát.