Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Így mondd el az ő nyelvén, hogy szereted!

2019.12.17
A szeretetének kifejezésének és befogadásának alapvetően ötféle módja van, melyet a karácsonyi ünnepek közeledtével is érdemes figyelembe venni!

Gary Chapman amerikai pszichológus elmélete szerint, mindannyiunk számára mást jelent a szeretet, így különböző módon fejezzük ki szeretetünket mások számára és elvárásaink között is jelentős eltérések lehetnek.

 

1. Testi érintés

Vannak, akik a világot elsősorban érzékszerveiken keresztül tapasztalják meg, így számukra a szeretetet leginkább a testi kontaktus fejezi ki; sok ölelés, simogatás, puszi, masszírozás.

Ha tudjuk, hogy szerettünk leginkább az érintésre vágyik, akkor az ünnepek alatt fokozottan figyeljünk oda rá, hogy időnként megsimogassuk, átöleljük, játsszunk a hajával, vagy egyszerűen csak megfogjuk a kezét.

A gyógyfürdő vagy wellness belépő, a tánctanfolyam, esetleg masszázsbérlet biztosan nyerő ajándék lesz!

 

2. Elismerő szavak

Vannak, akik inkább verbálisan fejezik ki magukat, és gyenge pontjuk az önbizalmuk, ezért rájuk leginkább a szavakkal lehet hatni.

Az ide tartozó emberek önértékelését az elismerés, a bókok, a dicsérő, bíztató szavak táplálják, ők ebből érzik, hogy fontosak és értékesek számunkra.

Nagyon igénylik a folyamatos és pozitív kommunikációt, elvárják, hogy figyeljünk rájuk, meghallgassuk őket.

Ha ilyen embert szeretnénk megajándékozni, akkor számára a legnagyobb ajándék, ha mások előtt hangosan megdicsérjük. Mondjuk el a családi vagy munkahelyi összejövetelen, milyen jó férj, gyermek, kolléga vagy barát.

Írhatunk neki listát is arról, hogy mit szeretünk benne legjobban, vagy miért vagyunk hálásak neki ebben az évben, és csúsztassuk be a karácsonyi ajándékok közé, vagy a párnája alá.

 

3. Minőségi idő

Legyen szó bármilyen kapcsolatról - szülő-gyermek, baráti vagy párkapcsolat- együtt eltöltött, minőségi időre mindenkinek szüksége van.

Viszont akadnak olyan emberek, akik a kizárólag nekik szóló, osztatlan figyelmen keresztül érzékelik a szeretetet, ebből érzik igazán, hogy fontosak a másik számára. Ha tehát őket szeretnénk megajándékozni, akkor rakjuk félre a mobiltelefonunkat és minden figyelmünket szenteljük nekik. Minőségi idő bármi lehet: egy közös vacsorafőzés, filmnézés, korcsolyázás a műjégen, ajándékba színházjegy vagy wellnes hétvége- a lényeg, hogy a másik azt érezze, most kizárólag ő létezik számunkra.

 

4. Ajándékok

Azok az emberek, akiknek ez az elsődleges szeretetnyelvük, nagy jelentőséget tulajdonítanak az ajándékozásnak, illetve a vele járó figyelmességnek. Örömmel fogadják, és nagy becsben tartják őket, mindig észben tartva, hogy kitől és milyen apropóból kapták őket.

Tudnunk kell, hogy az ő esetükben sem az ajándék értéke a lényeg, hanem a vele járó odafigyelés. Maga a tárgy annak a kézzelfogható jele, hogy ismerjük őket, gondolunk rájuk és törődünk velük, így az ajándékunk kiválasztásánál is ezt érdemes szem előtt tartani.

 

5. Szívességek

Vannak, akik számára a szeretet egyenlő a törődéssel és gondoskodással. Számukra a tett valóban többet mond ezer szónál és nagyra értékelnek bármilyen segítséget, ami megkönnyíti a mindennapjaikat.

Akkor érzik szeretve magukat, ha odafigyelünk rájuk, és időről időre kitaláljuk „titkos vágyaikat".

Épp ezért bármi ajándék lehet számukra, ami bizonyítja törődésünket: kitakaríthatjuk a konyhát a mézeskalácssütés után, átvállalhatjuk az ajándékcsomagolást, hogy pihenhessen vagy karácsony reggel ágyba vihetjük a reggelit.