Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Rejtélyes hasfájások nyomában

2019.12.20
A menstruációs ciklussal összefüggő alhasi fájdalmak akár a munkaképtelenségig is fokozódhatnak, miközben gyakran negatív leletek és széttart karú orvosok tömegén vezet az út a diagnózisig.

Az endometriózis 1-2 évtizede gyakorlatilag még ismeretlen volt, míg napjainkra a statisztikák szerint minden 10. , termékeny korú nő érintett.

 

Mi az az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méhnyálkahártya (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik; a petefészkeken, méhszalagokon, hashártya felszíneken, beleken, húgyhólyagon, hüvely külső felszínén, stb.

Ugyanakkor ritka esetben találtak már endometriózist a külső nemi szerveken, ízületekben, (például térdízület) a tüdőben és az agyban is.

Mivel ezek a szövetek hormonálisan ugyanúgy a menstruációs ciklus vezérlése alatt állnak, szintén megvastagodnak és vérezni kezdenek. Ám ez az a rendellenes szövet és az általa okozott véres váladék nem tud kiürülni a hasüregből, így olyan immunreakciót vált ki, amely  gyulladásokat, összenövéseket, csomókat, cisztákat és ezzel együtt járó görcsöket és fájdalmakat okoz. A fájdalom mértéke az enyhétől akár az elviselhetetlen, ájulással járó fájdalomig terjedhet. Az is előfordul, hogy a betegség teljesen tünetmentes, csak az elmaradt teherbeesés során derül rá fény.

 

Az endometriózis tünetei

  • Erős, darabos menstruációs vérzés, vagy közti vérzés
  • Intenzív kismedencei fájdalom menstruáció alatt vagy középidőben (előrehaladott esetben akár folyamatos fájdalom)
  • Fájdalom nemi érintkezés alatt vagy után
  • Fájdalmas, sürgős vagy gyakori vizelés
  • Gyakori székrekedés vagy hasmenés
  • Fáradtság, hasmenés, székrekedés, puffadás vagy émelygés, különösen a menstruációs időszakokban
  • Meddőség

 

Az endometriózis okai

Az endometriózis oka nem tisztázott, bár a kialakulásával kapcsolatban többféle elmélet létezik, egyik sem bizonyított.

A legelismertebb, az ún. "retrográd menstruáció" elmélete szerint a menstruáció folyamán a véres váladék nem csupán a külvilág felé távozik, hanem a petevezetőkön át a szabad hasüreg felé is, s ezzel alkalom nyílik a sejteknek a hashártyán, ill. a belső szervek falán való megtapadásra, osztódásra, s az így kialakult szövet a későbbiekben ugyanúgy viselkedik, mint a méh belső fala.
Más elméletek szerint ezek az endometrikus csomók már születésünktől kezdve jelen vannak a méhen kívül a szervezetünkben és a menstruáció megjelenésével a hormonok hatására aktiválódnak.

 

Mik azok a xenoösztrogének?

Összefüggésbe hozzák az endometriózist a hormonegyensúllyal és a környezeti hatásokkal is. Manapság rengeteg hormon kerül szervezetünkbe az ivóvízből, ugyanakkor az élelmiszerek (húsok és tejtermékek), műanyagok, háztartási tisztítószerek, mosószerek és rovarirtók is durván beavatkoznak hormonháztartásunkba azáltal, hogy olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, melyek a szervezetbe kerülve az ösztrogénreceptorokhoz kötődnek, és még erősebb módon hatnak, mint a természetes ösztrogén.

 

Endometriózis és craniosacralis terápia

Craniosacralis szempontból a menstruációs ciklus éppúgy működik, mint a keringés vagy a légzés ritmusa és szorosan összefügg az agyi-gerincvelői folyadék megfelelő áramlásával illetve a medencei területben keletkezett blokkokkal.

Egy korábbi trauma befolyásolhatja az agyi-gerincvelői folyadék áramlását és a szövetek feszültségét, melynek felszabadítása segítheti a menstruációs ciklus harmóniájának visszarendeződését.