Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Még 6 ok, hogy eleget aludjunk

2020.01.17
A rohanó hétköznapokban az idő az egyik, amiből sosincs elég, ezért gyakran az alváson spórolunk vele. Pedig, ha szervezetünk nem jut elegendő pihenéshez, rövid úton megjelennek a kimerültség egyre súlyosbodó testi-lelki tünetei.

Összeszedtük a legfontosabb érveket, hogy miért érdemes eleget- napi 6-8 órát- aludnunk!

 

1. Tisztább gondolkodás

Tudjuk, hogy agyunk sose kapcsol ki, ám alvás közben tud egy kicsit „lazítani”, feldolgozni az őt ért számtalan információt, mivel ez idő alatt semmiféle külső inger nem éri. Ám, ha ez a pihenőidő kimarad, nem lesz képes a regenerálódásra.

Mivel működés közben agyunk is „koszolódik”, és az alvás során az agyi-gerincvelői folyadék segítségével szabadul meg a nap során felgyülemlett káros anyagoktól, fehérjéktől, alváshiány esetén ennek a folyamatnak a működése nincs biztosítva.

Az eredmény: lelassult agyhullámok, eleinte a rövid, majd idővel a hosszútávú memória sérülése, lelassult gondolkodás, ingerlékenység, feledékenység, koncentrációs zavarok, figyelemzavar, döntésképtelenség.

 

2. Erősebb immunrendszer

Alváshiány esetén immunrendszerünk is legyengül és alulmarad a szervezetünkbe kerülő kórokozókkal szemben.

 

3. Stabil lelkiállapot

Elménknek időre és alvásra van szüksége ahhoz is, hogy az átélt érzelmeket feldolgozza és megfelelően reagáljon rájuk. Pihenés hiányában megnő a negatív érzelmi impulzusok és reakciók száma a pozitívakkal szemben.

Másrészt, ahogy csökken a képességünk a logikus gondolkodásra, úgy veszik át helyét a kontrollálhatatlan, kiszámíthatatlan, esetleg irracionális érzelmek. Ingerlékenyekké válunk, túlreagáljuk a dolgokat, egyfolytában vitákba keveredünk, szorongás lehet rajtunk úrrá.

 

4. Fiatalos agyműködés

Kutatások szerint a krónikus alvászavar növeli az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

Az éjszaka sem pihenő agy, ugyanis többet állít elő az Alzheimer-fehérjeként emlegetett béta-amiloid fehérjéből, mint amennyitől a szervezet meg tud szabadulni. Amikor pedig ez a fehérjemennyiség növekedésnek indul, olyan változásokat indíthat be az agyban, ami a végén demenciát eredményezhet.

 

5. Kevesebb stressz

Ha nem alszunk eleget szervezetünkben megnő a stresszhormonok (pl. kortizol, adrenalin) szintje, pulzusunk és szívverésünk szaporább lesz, testünk izmai megfeszülnek és egyfolytában „védekező-támadó”, ugrásra kész állapotban működünk.

 

6. Kontrollált súly

Ha eleget alszunk, kevesebbet fogunk enni is. Alváshiány esetén ugyanis felborul agyunkban az étvágyat szabályzó hormonok (leptin és ghrelin) egyensúlya, és hajlamosak leszünk akár a késő esti nassolásra is.

A kialvatlanság megzavarja a szervezetünk szénhidrát anyagcseréjét is, vérünk glükózszintje megemelkedik, a fokozott inzulintermelés mellett növekszik a szénhidrátok utáni vágy.

Fáradtan könnyebben megkísérthet minket a farkaséhség és az egészségtelen, zsíros, kalóriadús ételek. Ráadásul fáradtan a mozgáshoz sincs túl sok kedvünk, mindez együtt pedig rövid úton zsírlerakódáshoz vezet.

 

Alvászavar esetén a craniosacralis terápia is gyors és hasznos segítséget nyújthat!