Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A szeretet öt nyelve, avagy a tartós, boldog párkapcsolat titka

2016.06.28
Mindannyian mások vagyunk: más neveltetéssel más környezetből jöttünk, máshogy érzünk, gondolkodunk, és máshogy fejezzük ki a szeretetünket is. Ezt ismerte fel Gary Chapman párkapcsolat szakértő, aki szerint a legtöbb házasság és párkapcsolat azért fut zátonyra, mert a párok szeretetüket eltérő csatornán próbálják kifejezni, amelyre a másik fél nem fogékony.

Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja, ha két különböző anyanyelvű ember találkozik, erősen akadályoztatva, vagy egyáltalán nem jön létre köztük kommunikáció.
Ennek analógiájára sok párkapcsolatban azért nem működik a kommunikáció, mert a párok eltérő szeretetnyelvük miatt nem fogékonyak egymás szeretetkifejeződésére. 

Megállapította, hogy az emberek ötféle módon képesek a szeretetüket kifejezésre juttatni, és csak azt a szeretetnyelvet értik meg, melyet neveltetésük során elsajátítottak. Ha nem ismerjük társunk szeretetnyelvét, ill. ha az nagyban eltérő a miénktől, sosem tudjuk megadni neki azt, amire vágyik. Szerencsére a szeretetnyelvek tudatosan is elsajátíthatóak, vagyis azt később is megtanulhatjuk. 
Chapman szerint, ha tartós, boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban szeretnénk élni, elengedhetetlen, hogy beszéljük a másik szeretetnyelvét.

Te melyik szeretetnyelvet beszéled?

1. Elismerő szavak
Akik legkönnyebben verbálisan fejezik ki szeretetüket, azoknak partnerüktől is elismerő szavakra, dicséretekre, bókokra van szükségük.

2. Minőségi idő
Vannak, akik számára az a fontos, hogy kedvesük teljes figyelmével felé forduljon, és kizárólag kettesben, közösen csináljon vele programot. Ez lehet bármi, a sétától a vacsorafőzésen át a moziig, a lényeg az osztatlan, csak a másikra irányuló figyelem.

3. Ajándékozás
Vannak, akik a szeretet tárgyiasult jeleit várják a másiktól. Számukra az ajándék (legyen az bármilyen jelképes) jelzi azt, hogy értékelik és szeretik őket, és gondolnak rájuk.

4. Szívességek
A cselekvésorientált emberek a szívességeket, gesztusokat, tetteket értékelik nagyra partnerüktől is. Az teszi őket boldoggá és hálássá, ha párjuk észreveszi, hogy mire van szükségük, és abban segít nekik.

5.Testi érintés
Vannak akik számára a szeretet kimutatása a fizikai kontaktussal egyenlő. Egy ölelés, átkarolás, csók, vagy akár egy futó simogatás mindennél többet jelent számukra.

Ha harmonikus, hosszú távú kapcsolatra vágyunk, figyeljünk oda párunk szeretetnyelvére és próbáljuk meg megtanulni azt.