Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Craniosacralis terápia

Mi az a craniosacralis terápia?

Különös hangzása ellenére a craniosacralis terápiának semmi köze a misztikumhoz, valahol a  hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat között helyezkedik el, az elnevezés pedig a carniosacralis rendszer két végpontjának a koponyának (cranium) és a keresztcsontnak (sacrum) a nevéből ered.

Ez a gyengéd, ugyanakkor rendkívül hatékony módszer mikromanipuláció segítségével harmonizálja testünk craniosacralis rendszerét, oldja a szöveti blokkokat és ezáltal képes beindítani annak öngyógyító folyamatait.

 

Honnan ered a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápiát dr John Upledger amerikai osteopatha orvos dolgozta ki az 1970-es évek közepén, bebizonyítva, hogy a koponyacsontok a varratok mentén nem csontosodnak el teljesen, hanem életünk folyamán végig mikromozgásban vannak. Sőt! Nemcsak a koponyacsontok, hanem a koponyán belüli hártyarendszer és a benne lévő folyadék is mozgásra képes.

Ez viszont lehetővé teszi, hogy mikromanipulációval finoman stimuláljuk őket, korrigálva a rendellenessé vált helyzetüket, illetve mozgásukat, feloldva az agy hártyarendszerben és a kötőszövetekben lévő feszültségeket.

Ezt a rendszert nevezte el Dr. Upledger craniosacralis rendszernek, és ez alapján dolgozta ki a működését harmonizáló craniosacralis terápiát.

 

Mi az a craniosacralis rendszer?

A craniosacralis rendszer két tényezőből tevődik össze: a koponya és a keresztcsont között húzódó összetett kötőszöveti hártyarendszerből (dura mater), amely körülveszi az agyat és a gerincvelőt, másrészt a benne áramló agyi-gerincvelői folyadékból (liquor). Agyunk és idegrendszerünk ebben az élettani környezetben fejlődik és működik. A craniosacralis rendszer- mely a keringés és a légzés mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi - biztosítja az agyi-gerincvelői folyadék termelődését, keringését, felszívódását.

A craniosacralis terápia célja ennek a rendszernek a harmonizálása, az agyat és a gerincvelőt körülvevő membránok kóros feszültségének feloldása, ezen keresztül pedig a szervezet öngyógyító folyamatainak a beindítása.

 

Hogyan működik a craniosacralis terápia?

Életünk során számos kisebb nagyobb fizikai vagy lelki trauma érhet bennünket, melyek elraktározódnak testünkben és blokkokat alakíthatnak ki a craniosacralis rendszerben, zavart keltve annak működésében. A tartós izomfeszülés, a koponyacsont és keresztcsont kisebb elmozdulása akadályozza az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlását, és különböző szöveti, szervi elváltozásokat, megbetegedéseket okozhat.

A craniosacralis terápia képes oldani a feszültséget, helyreállítani az agyi-gerincvelői folyadék természetes keringési ritmusát, valamint feloldani a fent említett blokkokat

 

Mi történik a kezelés alatt?

Bár szigorúan anatómiai alapokon nyugszik, a kezelés alatt nincs invazív erőkifejtés, egy kifejezetten gyengéd, pontosan kidolgozott fogásrendszeren alapul, mely igen kellemes, relaxáló hatású. Az érintés súlya, amivel a terapeuta a testhez ér, mindössze ötgrammnyi.

A kezelések hatására normalizálódik az agyi-gerincvelő folyadék áramlása, javul a koponyán belüli keringés, oldódik a feszültség az izmokban és ízületekben, és fokozódik az idegrendszer működése.
A képzett, rutinos terapeuta testünk több pontján képes kitapintani a craniosacralis ritmust, és feltérképezni és feloldani azokat a blokkokat, melyek akadályozzák szervezetünket az egészséges működésében.

 

Mik azok a fasciák?

A fasciák valójában a bőrünk alatti rostos kötőszövetek, melyek egy átfogó rendszert alkotnak testünkben és mindent behálóznak: körbe veszik, bepólyálják és összekapcsolják egymással az izmokat, ízületeket, csontokat, ereket, idegeket.  

Ezek kötőszövetek pókháló finomságúak, mégis képesek stabilizálni az izom-és csontrendszert, rögzíteni, védeni és helyükön tartani a szerveket, miközben a sejtek között folyamatos kommunikáció zajlik a szervezetünkben lévő folyamatokról.

A testünkre ható kisebb és nagyobb lelki vagy fizikai traumák miatt a fasciahálóban kóros elváltozások jöhetnek létre (letapadás, összeragadás, feszülés), a kötőszövetek elveszíthetik rugalmasságukat, illetve mozgási szabadságukat, gyengülhetnek vagy blokkolódhatnak az idegei jelek, ez pedig különböző betegségekhez vezethet.

Mivel a fasciák egy egységes, tökéletesen szervezett rendszert képeznek, ha a rendszeren belül valahol feszültség keletkezik, az kihatással van a komplett fasciahálóra, bár lehet, hogy nem azonnal és nem helyben fog tüneteket okozni.

A craniosacralis terápia segítségével oldhatók a fasciarendszer blokkjai.

 

Mi az a Somato Emotional Release?

Tudjuk, hogy egy kéztörés után az összeforrt csont sokáig, akár életünk végéig érzékeny maradhat.

Ugyanakkor szervezetünk nem csupán testünk sérüléseit, hanem az érzelmi traumák „hegeit” is képes megőrizni, mivel sejtjeink is rendelkeznek saját memóriával.

Egy fizikai vagy pszichés trauma általában erős fájdalommal és intenzív érzelmekkel jár együtt, de sokszor nincs mód ezek kifejezésére és felszabadítására, és ilyen esetben ezek az elfojtott érzések blokkolódnak és bevésődnek sejtjeink memóriájába.

A craniosacralis terápia atyja, Dr. John E. Upledger ezeket a blokkolt energia felgyülemléseket energiacisztának nevezte el.

Ezek a régi, szöveti szinten tárolt emlékek egyfajta információs energiák, amelyet évekig, akár életünk végéig is tárolhatunk, és a test egészében feszültségeket, működési rendellenességeket, krónikus betegségeket, indokolatlan stresszt okozhatnak. 

Az energiacisztákat előidézheti például baleset, ütés, esés, törés, műtét, magzati lét alatti, esetleg születési trauma, vagy bármilyen lelki megrázkódtatás.

A craniosacralis terápia alapját képező Somato Emotional Release (SER) technika képes ezeket a testünk szöveteiben elraktározott lelki-érzelmi-pszichikai blokkokat feltérképezni és feloldani, elindítva minket az öngyógyítás útján.

 

A craniosacralis terápia hatékony lehet az alábbi problémák, betegségek esetén is:

 • fejfájás, migrén, idegfájdalmak
 • krónikus nyak- és hátfájdalom
 • asztma, krónikus hörghurut, arcüreggyulladás
 • fülzúgás és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek
 • lázas állapotok, fertőzések
 • krónikus fáradtság, kimerültség, stressz, feszültség, 
 • álmatlanság, érzelmi
 • nehézségek, depresszió
 • hormonális problémák
 • cukorbetegség
 • szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés
 • motoros koordináció zavara
 • ortopédiai problémák, gerincbetegségek
 • fogászati és állkapocs-ízületi problémák
 • baleseti agyi és gerincvelői sérülések
 • műtét utáni működési zavarok
 • emésztési zavarok
 • menstruációs problémák
 • terhesség alatti és azt követő problémák
 • szülési trauma
 • csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, 
 • kólika, gyomorkapu szűkület, kancsalság
 • tanulási nehézségek, dyslexia, dyscalculia
 • gyermekkori zavarok, hiperaktivitás, viselkedésproblémák, 
 • autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
 • bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot utóhatásai esetén.

Ismerkedjen meg velem, ide kattintva olvashat rólam.

A craniosacralis terápiával kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket és a hozzájuk kapcsolódó válaszokat itt találja: gyakori kérdések.

DUNA TV riport

Riport a craniosacralis terápiáról a Duna TV Lélek Boulevard című műsorában Gábriel Orsolyával, a magyarországi Upledger Institute Hungary vezetőjével