Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Fejfájás, merev nyak, rossz alvás?

2016.08.05
Lehet, hogy a tünetei mögött állkapocs ízületi betegség áll.

Ha fejfájástól, fül-vagy nyakfájdalomtól szenved, lehet, hogy panaszai az állkapocs (temporo mandibularis)- ízület rendellenes működéséből erednek.

Az állkapocs ízület az a hely, ahol a mandibula (az alsó állkapocs) ízesül a koponya halántékcsontjával.  Itt található egy porckorong, amely az egészséges, jól működő állkapocsízületben együtt mozog a csonttal. 

Az állkapocs ízületünk az egyik leginkább igénybevett ízületünk, melyet naponta átlagosan 10-15 ezerszer használunk. Sajnos nem megfelelő terhelésnél, fennálló feszültségnél is napi 10-15 ezerszer ismételve, egyre inkább sorvasztva, rombolva a normális ízületi anyagot.

Ha az állkapocs ízület elkopik, rosszul érintkezik az ízületi fej és a vápa, és az állkapcsunk a fájdalom mellett (vagy helyett) számtalan egyre súlyosbodó tünetet produkálhat.

 

Milyen okok miatt kophat el az állkapocs ízület?

  • Az alsó és felső fogsor helytelen illeszkedése, foghiány  (Ez esetben már pihenő, zárt helyzetében is rossz pozícióban tartjuk az állkapocs ízületünket.)
  • Rágáskor az ízület diszharmonikus terhelést kap (Például foghiány vagy féloldalas rágás esetén.)
  • Fogcsikorgatás (Ez állandó feszültségben tartja az állkapocs ízületet.)
  • A stresszel járó erős nappali vagy éjszakai fogszorítás (Ez terheli a fogat, koptatja a fogfelszínt, valamint feszültségben tartja az állkapocs ízületet.)

 

Az állkapocs ízületi rendellenességek nem is annyira magában az ízületben, hanem az ízületek felett és alatt elhelyezkedő, érintett izmokban érzékelhetők és különböző erősségű, - az enyhe diszkomfort érzéstől a szinte elviselhetetlen fájdalomig terjedő - tüneteket okoznak.

Hasonlóan, mint amikor kavics kerül a cipőnkbe, és nemcsak a talpunk, de a lábunk és a hátunk is fájdalmassá válik, mivel testünk igyekszik távol tartani magát a zavaró ponttól.

 

Tünetek, amelyek mögött állkapocs ízületi betegség állhat

1.  Alvászavarok (Fogcsikorgatás, ébredés utáni levertség, fáradtság, felszínes alvás)

2.  Arc asszimetria (Az arc egyik oldalának rövidülése, orr vagy száj vonalának elferdülése)

3.  Ízületi problémák (Fájdalmas vagy kattogó állkapocs ízületek, korlátozott állkapocs nyitás) 

4.  Fül problémák (Fülfájdalom, füldugulás, fülzúgás vagy sistergés, egyensúlyzavarok)

5.  Fejfájás (Fájdalom a fej elülső vagy hátulsó részén, migrén, arcfájás)

6. Nyaki problémák (Nyakfájdalom, nyakmozgatási nehézségek, nyaki merevség, vállfájdalom, a karok és a kézujjak zsibbadása)

7. Fogproblémák (Kopott frontfogak, fognyaki kopás és érzékenység, hosszanti irányú repedések a fogzománcon)

 

Ha a fenti tünetek közt magára ismert, nem kell megijednie: az állkapocs ízületi megbetegedés a craniosacralis terápia legsikeresebben kezelhető területei közé tartozik.

Mivel ez a gyengéd, de pontosan célzott terápia nem csupán a koponyacsontokat, hanem az állkapcsot, a keményszájpadot, sőt a fogakat is manipulálja, ezért kiválóan alkalmas a kóros állkapocs ízületi diszfunkciók megszüntetésére is.