Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A gerincsérv, és ami mögötte van

2016.08.11
Amíg nem fáj, természetesnek vesszük létezését; holott gerincünk az egész testünk tartóoszlopa, melynek a testünk megtartása mellett a mozgás szabadságát is köszönhetjük.

Gerincoszlopunkat összesen 33-35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el egyrészt a stabilitást, másrészt a rugalmasságot biztosítva.

A gerincsérvet (porckorongsérvet) tulajdonképpen a gerinccsigolyák közötti porckorongok kiboltosulása vagy kiszakadása okozza, amely nyomja a gerincből kilépő ideggyököt. A fájdalom általában hirtelen kezdődik, gyakran nehezebb tárgy felemelésekor, de előfordul, hogy a tünetek csak lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki. Egy rossz mozdulat miatt a kiboltosulás még inkább a környező idegek felé csúszhat, hirtelen éles fájdalmat és mozgásképtelenséget okozva. Gyakran előfordul, hogy a fájdalom megszűnik egy időre, majd terhelés után ismét jelentkezik.

A gerincsérv szinte minden esetben fájdalommal jár együtt. A fájdalom mértéke és helye elsősorban attól függ, hogy a kiboltosulás milyen mértékben nyomja a környező idegeket. 

A tünetek közt jelentkezhet derék- és hátfájás, zsibbadás, lábba- és karba kisugárzó fájdalom, érzészavarok, végtaggyengeség. De kialakulhat a hólyag- és végbélzáróizom gyengesége, súlyos esetben bénulás is.

 

5 ok, ami a gerincsérv mögött állhat

 

1.    Ülőmunka

A tartós ülőmunka, hanyag testtartás, az aszimmetrikus, egyirányú és egyoldalú terhelés hosszú távon kimozdítja és deformálja a porckorongot. Hosszú ideig fennálló aszimmetrikus terhelés esetén a csigolyák nem képesek alaphelyzetükbe visszaállni, és tartós elváltozás alakul ki.

2.    Mozgásszegény életmód

A rendszeres mozgás elengedhetetlen szerepet játszik a gerincoszlop körüli izomzat erősítésében és rendszeres átmozgatásában. Ez elősegíti a terhek egy részének átvételét, így kímélve a gerincoszlopot.

3.    Túlsúly

A jelentős túlsúly feleslegesen nagy terhet ró a gerincre, az ágyéki rész pedig „előrehúzódik”, fokozva a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.

5.    Genetika

A porckorongsérv létrejöttében genetikai tényezők is szerepelhetnek. Az úgynevezett finn gén növeli az ágyéki gerincszakaszon a porckorong-betegség kialakulásának lehetőségét.

6.    Lelki okok

Gerincsérv esetén lehet, hogy nem csupán gerincünk, de lelkünk is túlterhelt, „túl sok terhet kell a hátunkon cipelnünk”. Ha stresszesebbek, feszültebbek vagyunk, akkor lelkünk mellett izomzatunk is feszesebbé válik, különösen a gerinc melletti izomcsoport.

 

A craniosacralis terápia megszabadítja testünket és lelkünket a felgyülemlett stressztől, beindítja szervezetünk öngyógyító folyamatait.

Segít a kötőszövetes határok és lemezek ellazulásában, az ízületi feszültségek korrekciójában és segít az izomrelaxációban, ezáltal nagy hatékonysággal alkalmazható nyak,-hát,-és derékfájdalmak, valamint gerincsérv esetén is.