Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Le a terhekkel a gerincről!

2016.08.25
Belegondolt már, hogy naponta átlagosan majdnem 10 órát töltünk el üléssel? Ha Ön is évek óta a gép előtt görnyed és alig mozog, bizonyára tapasztalta már, hogy a teste valahogy „nem olyan, mint régen”.

Persze, hiszen hosszú órákra kényszeríti olyan pozícióba, amely idővel garantáltan gerinc-, derék-, nyak és hátfájáshoz vezet. Emellett jó eséllyel pályázhat izomfeszültségre, különböző ízületi panaszokra, keringési rendellenességekre esetleg visszér gyulladásra is.

A helytelen tartás miatt egyre kötöttebbé, feszesebbé válik az izomzat, egyre inkább megrövidülnek az izmok, s ennek következtében a gerinc mozgása is egyre korlátozottabbá válik.

 

Hogy kerülje el az ülőmunka ártalmait?

Először is üljön megfelelő széken! A szék akkor a legoptimálisabb, ha nem támasztja alá az egész hátat, hanem csak a gerincoszlop alsó részét. Húzzza ki magát, a talpai a talajon támaszkodjanak, fenekével csússzon teljesen hátra a széken. Fontos a szék megfelelő magasságának beállítása is.
Szék helyett használhat fitball labdát (bár a labda használata csak maximum 1-2 órán keresztül ajánlott, mert utánna bekapcsolnak olyan kisebb izmok is, amelyek túleröltetődhetnek és panaszokat okozhatnak), vagy a tehet a székre ülőpárnát, melyek intsabilitásuknál fogva folyamatos mozgást idéznek elő a fenék alatt, így késztetve állandó munkára a gerinc körüli izmokat.
Nagyon jól tehermentesíti a gerincet az úgynevezett térdeplőszék is.

Legalább óránként 10 percre álljon fel és mozgassa meg magát! Végezzen nyújtó gyakorlatokat, és ha teheti, menjen ki pár percre a levegőre!
Munkaidőn kívül pedig feltétlen keressen valamilyen aktív testmozgást! Legideálisabb valamilyen izmait, ízületeit lazító- nyújtó sport (tai chi, túrázás, nordic walking, sífutás, úszás).

 

Már reggel is merev nyakkal és háttal ébred?

Ez esetben valószínűleg az ágya sem nyújt megfelelő támaszt a gerincének.

A rossz matrac vagy párnaválasztás nem csak a reggeleket, de az egész napot tönkreteheti, hosszútávon tartós károsodásokat okozva.

(A kisebb nyak- és a hátfájástól kezdve egészen a súlyos gerinc- és derékproblémákig.)

A gerincet pihentető, egészséges alvás lényege, hogy gerincoszlopunkat az éjszaka folyamán minél egyenesebben tartsuk. Ennek következtében a legideálisabb a háton fekve alvás, hisz ebben a pozícióban gerincünk nyújtva van, és az izmok mindkét oldalon el tudnak lazulni. Ehhez persze olyan matrac szükséges, amely kellően megtámasztja a gerincet. A második legegészségesebb pozíció az oldalt fekve alvás, azonban a párna minősége itt is kulcsfontosságú.  A túl magas, vagy túl alacsony párna a nyaki gerincrész melletti izmok feszültségéhez vezethet.

Ami nem ajánlott, az a hason fekvés, mivel ebben az esetben a nyaki gerinc kicsavarodik, ami hosszú távon nagyon megterhelheti a gerincet.

 

Ha már kialakult mozgásszervi panaszokkal küzd, érdemes megpróbálnia a craniosacralis terápiát a gyors, kíméletes és tartós eredmény elérése érdekében.