Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Kiút a depresszióból

2016.02.15
Rövid nappalok, hideg, borongós, szürke idő.

Télen jóval kevesebb napfény jut a szervezetünkbe, mint az év többi szakaszában, melynek következtében sokkal nehezebben kelünk reggelente, napközben pedig kimerültnek, lehangoltnak érezzük magunkat.

Az arra hajlamos embereknél ez akár a depresszióig is fajulhat, amikor már a munkánk és napi szintű tevékenységeink ellátása is problémát jelenthet.

A napfény hiány okozta téli depresszió meglepően gyakori szezonális betegség. Kutatások szerint a mi égövünkön a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban pedig 2-5 százalékát érinti.

 

Milyen tünetek utalnak arra, hogy téli depresszióban szenvedünk?

1. lehangoltak vagyunk
2. csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk koncentrálni
3. nincs energiánk
4. nem kívánjuk a szexet
5. idegesek, ingerlékenyek vagyunk
6. a szokásosnál nagyobb az étvágyunk
7. tompán fájnak a végtagjaink
8. magunkba fordulunk, elzárkózunk a külvilágtól

 

Mit tehetünk ellene?

  • A hideg ellenére is mozduljunk ki!
  • Ha csak tehetjük, sétáljunk, mozogjunk a szabadban a friss levegőn, különösen, ha kisüt a nap.
  • Ügyeljünk az étrendünkre, vigyünk be megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. Kutatások szerint a B6 és B12-vitaminnak, a folsavnak és az Omega 3 zsírsavaknak kiemelt szerepük van a depresszió megelőzésében, illetve kezelésében.
  • És még egy kulcsfontosságú vitamin: Elegendő napfény nélkül a téli hónapokban igen kevés D-vitamint termel a szervezetünk, melynek hiánya bizonyítottan összefügg a depresszió kialakulásával!


Természetesen a craniosacralis terápia is segítséget tud nyújtani a fenti panaszok enyhítésében, megszüntetésében. Ha szívesen kipróbálná, forduljon hozzánk bizalommal!