Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Ne állj le!

2016.11.25
Miért fontos a mozgás porckopás esetén? A jól eső mozgáshoz egészséges porcok és ízületek kellenek, az egészséges porcokhoz pedig rendszeres mozgás.

Az ízületi kopással járó fájdalmakra és mozgásbeszűkülésre hajlamosak vagyunk úgy reagálni, hogy felhagyunk a megszokott, rendszeres sportolással, illetve csak annyit mozgunk, amennyit nagyon szükséges.

Azonban az ízületi porcnak a megfelelő tápanyagellátáshoz és működéshez szüksége van valamilyen szintű terhelésre, ellenkező esetben csak tovább rontjuk a helyzetet.

Ráadásul a porckopás (artrózis) nem mindig a porc- a korral járó- elöregedésének következménye, eredhet az ízületi porc mennyiségének és minőségének – túlterhelés vagy sportsérülés miatti-károsodásából is, így már fiatal korban is megjelenhet.

Ha az ízület tartósan nyugalomban van, tovább károsodik a porc, és ennek következményeképp újabb porcsérülések alakulhatnak ki.

A megoldás, ha ügyelünk a testsúlyunkra, valamint elkerüljük a kockázatos és a túl intenzív mozgásformákat.

 

Milyen sportágakat felejtsünk el?

Ha már kialakult az artrózis, akkor ízületekkel szemben kíméletes mozgásformát ajánlatos végezni, amely nem növeli a rájuk nehezedő terhelést és nem jár erős zökkenéssel. Emellett kerülni kell a térd és a csípő egyoldalú túlterhelését, illetve azokat a mozgásfajtákat, ahol folyamatosan ugyanazokat a mozdulatokat kell végezni. Ennek megfelelően- különösen térdartrózis esetén- nem javasolt például a futás, futball, a síelés vagy snow boardozás. Nem ajánlott a nehéz súlyok emelgetése, a lépcsőzés vagy guggulás sem.

Ugyanígy nem javasoltak az ütközéssel, rázkódással és hirtelen irányváltoztatással járó, intenzív mozgásformák (labdajátékok), valamint az ugrálós edzések és a különböző aerobikfajták.

 

De akkor milyen sportot válasszunk?

A megfelelő, nem megerőltető sport rendszeres gyakorlásával sokat tehetünk a porcaink egészségéért és jelentős javulást tapasztalhatunk.

Minden életkorban, bármely eredetű porckopás esetén hasznos lehet a séta, a biciklizés, az úszás, az elliptikus tréneren való edzés, a jóga, a nordic walking, a Pilates, a tai chi, a víz alatti gimnasztika, valamint a személyre szabott gyógytorna. 

 

Miért fontos a bemelegítés?

Ha kihagyjuk az alapos bemelegítést, jelentősen megnöveljük a sérülések esélyét, ez pedig hosszú távon porckopáshoz, ízületi gyulladáshoz vezethet. Nem véletlen, hogy a sérülések általában az edzés első perceiben vagy a végén történnek. Kutatások bizonyítják, hogy az ízületi betegség ötször akkora valószínűséggel alakul ki azoknál, akiknek korábban sportsérülésük volt. A térdszalag károsodása például 5-10 szeresére emeli a későbbi térdízületi kopás előfordulását

Ezért a sportorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy az edzés előtt sose hagyjuk ki az alapos bemelegítést, az edzést követően pedig az izmokat, ízületeket regeneráló nyújtást.

A már kialakult porckopás vagy ízületi panaszok esetén segítséget jelenthet a craniosacralis terápia is, mely gyengéd érintéseivel ellazítja az izmokat, szalagokat, beindítva testünk mikrosérüléseinek regenerációs folyamatait.