Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Segítség! Fekélyem van!

2016.12.18
Fájdalom a gyomorszájnál, gyomorégés, fogyás. „Biztos a stressz!”, legyintünk, és bekapunk egy savcsökkentőt. Holott a fenti tünetek mögött akár gyomorfekély is húzódhat.

A gyomorfekély tulajdonképpen a gyomor nyálkahártyájának kisebesedése. A gyomrot bélelő nyálkahártyasejteket nyákréteg borítja, melynek feladata, hogy megvédje a gyomrot a maró hatású sav ellen. Amikor ez a nyákréteg megsérül, az alatta lévő hámsejtek elpusztulnak, és helyükön nehezen gyógyuló sebfelületek képződnek. Amikor a gyomorsav ezeket a sebfelületeket kikezdi, akkor érezhetjük a gyomorfekélyt kísérő, jellegzetes égető érzést.

 

Honnan tudhatom, hogy gyomorfekélyem van?

Az égő érzés mellett van néhány tipikus, kellemetlen tünet.

  • Állandó émelygés, hányinger, esetleg hányás
  • A gyomorfájdalom közvetlenül étkezés után megszűnik, ám a gyomor kiürülésével, az étkezést követő 1-3 óra múlva visszatér
  • Étkezések között és éjszaka jelentkező, égető, nyomó fájdalom a gyomorszáj környékén és attól balra
  • Bizonyos ételek - alkohol, szénsavas italok, édesség, fűszeres és zsíros ételek - fokozzák a panaszokat
  • Vérszegénység, fáradtság
  • Fogyás

 

Mi okozhatja a fekélyt?

  • A gyomorfekély kialakulásáért elsősorban a gyomorsav felelős.  Kutatások szerint a betegség a nullás vércsoportú embereknél gyakoribb, és az öröklött tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában.
  • Az aktív dohányzás különösen nagy rizikófaktor, ahogy a gyakori alkoholfogyasztás és az erősen fűszeres, csípős ételek is.
  • A betegséget okozhatja ezen kívül fertőzés, különböző gyógyszerek (pl. nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők) vagy a Helicobacter pylori  baktérium.
  • Azonban az összes tényező közül az egyik legfontosabb a stressz, mely nagyban felelős a gyomorfekély kialakulásáért.

 

Hogyan ússzuk meg a gyomorfekélyt?

Napjainkban a gyomorfekély gyógyszerekkel könnyen és hatékonyan kezelhető, ám ha szeretnénk elkerülni a kiújulást, fontos hogy a kiváltó okokat is tisztázzuk.

Ha szükséges, változtassunk életmódunkon (mozgással, pihenéssel, relaxációval), az étrendünkön (savas, nehéz és fűszeres ételek kerülése) és mindenképpen iktassuk ki életünkből a stresszt.

A craniosacralis terápia is sokat tehet a stresszből fakadó nehézségek leküzdésében, testünk öngyógyító folyamatainak beindításában, valamint immunrendszerünk megerősítésében.

A mélyen relaxáló, lágy érintések segítik az ellazulást, a feltöltődést, és hozzájárulnak szervezetünk regenerációjához.