Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Az okostelefon megbetegít! Már neve is van: „sms nyak”.

2019.01.29
Ön is naphosszat a telefonján lóg? Akkor nem árt, ha elolvassa az alábbi blogot!

Nézzünk körül a metrón, az iskolai folyosókon, vagy egy rendelő várótermében:

mindenütt lehajtott fejű, telefonjukat nyomogató emberek.

 

Az sms nyak (text neck) kifejezés egy ausztrál kiropraktőrtől származik, és magyarul talán furán hangzik, - hisz ma már elvétve küldünk sms-eket,- mindenesetre arra a generációs népbetegségre utal, melyet a digitális eszközök okoznak.

 

A telefonok, tabletek, laptopok túlzásba vitt használata tipikus gerincdeformitást hoz létre: a gerinc íve jelentősen megváltozik, a rugalmasságot biztosító S-alakú görbület helyett C alakban görbül, mely mind nyakunkra, mind derekunkra hatalmas többletterhet ró.

A különböző mobileszközök lehajtott fejjel történő nézegetésének olyan hatása van, mintha egy közel 30 kilós zsákot cipelnénk a nyakunkban. És minél jobban előre döntjük a fejünket, a teher annál súlyosabb.

 

Természetesen, ez a testtartás, nem csak a szöveges üzenetküldés vagy a mobileszközök olvasása esetén fordul elő. Pár évvel ezelőtt a könyveket is így olvastuk. A különbség az időtartamon van; a digitális eszközöket ugyanis jellemzően sokkal tovább böngésszük ebben a kényszertartásban.

 

Sajnos a fiatal, növésben lévő gyerekek nyaki gerince így tartós károsodást szenvedhet, mely egy életen át tartó deformitáshoz és fájdalomhoz vezethet.

A felnőtteknél sem jobb a helyzet: Egy a közelmúltban végzett amerikai tanulmány szerint a 18 és 44 év közötti lakosság 79% -a szinte egész idő alatt magánál hordja a mobiltelefonját- és mindössze 2 órát töltenek ébren a mobiljuk nélkül.

 

Milyen tüneteket okoz az sms nyak?

A túlterheléstől a nyak hátsó részének izmai befeszülnek, anyagcseréjük jelentősen romlik, felhalmozódnak a salakanyagok, a nyak és a vállöv területének izmai merevvé, görcsössé és fájdalmassá válnak.

Az egymáson elcsúszó nyaki csigolyák akadályozzák a köztük futó, az agyba friss vért szállító artériák útját, így az oxigénhiány miatt gyakran alakul ki szédülés és krónikus fejfájás.

 

Ha a nyaki gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülnek, a fájdalom mellett a karunkba és a kezünkbe sugározó zsibbadást is tapasztalhatjuk.

A mobil eszközök használatával kapcsolatos előrehajló testtartás 30% -os csökkenést okozhat a tüdőfunkcióban, így gyakori tünet lehet a légszomj.

Hosszú távon a kényszertartást a csigolyák sem bírják, a következmény: meszesedés, porckopás vagy porckorongsérv.

 

Hogyan segíthet a craniosacralis terápia?

Bár a legjobb módszer a megelőzés, a craniosacralis terápia akkor is segíthet, ha már jelentkeznek a panaszok.

Testünk kötőszöveti rendszerén keresztül oldja a gerinc környéki izmok feszültségét, csökkenti a csigolyákra eső nyomást, csillapítja a fájdalmat és elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatait.