Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Amikor az ellenség a tej

2019.03.17
Tudjuk, a tej, élet, erő, egészség. Sajnos van, akinél ez pont fordítva van.

Bár a csecsemők mindössze 2-3%-a születik a tejtermékekkel szembeni érzékenységgel, ez a betegség a későbbiek folyamán, akár felnőtt korban is kialakulhat.

Az általánosan elterjedt „tejallergia” kifejezés azonban pontatlan. Az ételallergia és az ételintolerancia két különböző fogalom, így a tejallergia (tejfehérje-vagyis kazeinallergia) nem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktózintoleranciával!

 

Laktózintolerancia

Aki laktóz-intoleráns, az nem rendelkezik a tejtermékekban található tejcukor lebontásához szükséges laktáz emésztőenzimmel. 

A laktázszintünk születés után a legnagyobb, és az enzim aktivitása már kétéves korunk körül csökkenni kezd, így a betegség többnyire hatéves kor után jelentkezik, gyakran csak felnőttkorban.

Amennyiben egy pohár tej vagy egy szelet sajt elfogyasztása után hányingert, a hasmenést, puffadást, hasi görcsöket vagy fejfájást tapasztalunk, akkor könnyen lehet, hogy mi is ezzel a betegséggel küzdünk.

Mivel számos feldolgozott termék (pl. felvágott, sütemény, pástétom) tartalmazhat adalékként laktózt, mindig ellenőriznünk kell azok csomagolását.

Bár a tünetek kellemetlenek, a laktózintolerancia szerencsére ritkán életveszélyes.

 

Tejfehérje allergia

Szemben a laktózintoleranciával, a tejallergia kifejezetten veszélyes, akár életveszélyes reakciót is adhat a tejfehérjékre, például a kazeinre és a tejsavóra, melyek nagyon sok termékben megtalálhatóak a pékáruktól kezdve a gyógyszerekig.

Az immunrendszer ezeket a tejfehérjéket támadóként kezeli, és a kóros immunválasz közvetlenül a tejfogyasztás után súlyos tüneteket okoz.

 

Azonnali tünetek:

  • Asztma, fulladás, köhögés
  • Hányás, hányinger
  • Csalánkiütés, ekcéma
  • Orrfolyás
  • Viszkető, vizes szemek
  • Hasmenés vagy laza széklet
  • Kólika csecsemőkben
  • Hasi görcsök, fájdalom, haspuffadás
  • Anafilaxiás roham

 

Bár a tejallergia mögött gyakran örökletes tényezők húzódnak, szerencsére a betegséget a gyerekek 90%-a 3 éves korára kinövi.

 

A tejallergia és laktózintolerancia tüneteinek kezelésében a craniosacralis terápia is segíthet, ahogy ez Éváék esetében is történt:

"Most 9 éves kisfiam 1 éves kora óta tejérzékeny. Az eltelt évek során szereztem annyi tapasztalatot, hogy nem okozott gondot az, hogy a különböző tejtermékeket milyen egyéb alternatív módon tudom helyettesíteni. De nagyon rossz volt látni, hogy milyen nehezen éli meg azt, hogy ő "más", mint a többiek, főleg az osztálytársai között.

Éves rendszerességgel jártunk kontrollra a kórházba, de azon kívül, hogy a terheléses vizsgálatokat elvégezték- igazából a bőrpróbánál soha nem jutottunk tovább -semmi nem történt, úgy tűnt, nem fogja magától "kinőni".

Ezért próbáltam valami egyéb megoldást keresni, és ekkor ajánlották nekem Pétert. Kíváncsian vártuk a kezelések eredményeit, annál is inkább, mivel Péternek sem volt még korábban tejallergiás "gyereke".

Kb. a 3-4. kezelés után már nem okozott gondot a SAJT, ezt követően szinte minden alkalom után kipróbáltunk valami újdonságot a tejtermékek közül. Jött a JOGHURT, a TÚRÓ, és nem kellett folyamatosan a boltban vásárolt élelmiszerek összetevőit böngésznem.

És idén tavasszal a kórházban gyógyultnak nyilvánították, semmilyen tejes dolog elfogyasztása nem okoz már problémát.

A sikeren fellelkesülve, a másik gyermekem, aki néhány éve laktózérzékeny lett, és a tejes ételeket a Lactase nevű tabletta szedésével párhuzamosan tudta csak megenni, kb. az 5. kezelés után már szintén teljesen jól van.

Mindketten járnak Péterhez továbbra is, akinek nagyon hálásak vagyunk a kedvességéért, odafigyeléséért, és hogy velünk együtt örült minden apró előrelépés után. Köszönjük!!!!"

Jelentkezzen be kezelésre és győződjön meg a hatékonyságáról!

A páciensek kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól bővebben itt olvashat: http://craniobudapest.hu/rolam-irtak