Amikor az ellenség a tej

Bár a csecsemők mindössze 2-3%-a születik a tejtermékekkel szembeni érzékenységgel, ez a betegség a későbbiek folyamán, akár felnőtt korban is kialakulhat.
Az általánosan elterjedt „tejallergia” kifejezés azonban pontatlan. Az ételallergia és az ételintolerancia két különböző fogalom, így a tejallergia (tejfehérje-vagyis kazeinallergia) nem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktózintoleranciával!
Laktózintolerancia
Aki laktóz-intoleráns, az nem rendelkezik a tejtermékekban található tejcukor lebontásához szükséges laktáz emésztőenzimmel.
A laktázszintünk születés után a legnagyobb, és az enzim aktivitása már kétéves korunk körül csökkenni kezd, így a betegség többnyire hatéves kor után jelentkezik, gyakran csak felnőttkorban.
Amennyiben egy pohár tej vagy egy szelet sajt elfogyasztása után hányingert, a hasmenést, puffadást, hasi görcsöket vagy fejfájást tapasztalunk, akkor könnyen lehet, hogy mi is ezzel a betegséggel küzdünk.
Mivel számos feldolgozott termék (pl. felvágott, sütemény, pástétom) tartalmazhat adalékként laktózt, mindig ellenőriznünk kell azok csomagolását.
Bár a tünetek kellemetlenek, a laktózintolerancia szerencsére ritkán életveszélyes.
Tejfehérje allergia
Szemben a laktózintoleranciával, a tejallergia kifejezetten veszélyes, akár életveszélyes reakciót is adhat a tejfehérjékre, például a kazeinre és a tejsavóra, melyek nagyon sok termékben megtalálhatóak a pékáruktól kezdve a gyógyszerekig.
Az immunrendszer ezeket a tejfehérjéket támadóként kezeli, és a kóros immunválasz közvetlenül a tejfogyasztás után súlyos tüneteket okoz.
Azonnali tünetek:
- Asztma, fulladás, köhögés
- Hányás, hányinger
- Csalánkiütés, ekcéma
- Orrfolyás
- Viszkető, vizes szemek
- Hasmenés vagy laza széklet
- Kólika csecsemőkben
- Hasi görcsök, fájdalom, haspuffadás
- Anafilaxiás roham
Bár a tejallergia mögött gyakran örökletes tényezők húzódnak, szerencsére a betegséget a gyerekek 90%-a 3 éves korára kinövi.
A tejallergia és laktózintolerancia tüneteinek kezelésében a craniosacralis terápia is segíthet, ahogy ez Éváék esetében is történt:
"Most 9 éves kisfiam 1 éves kora óta tejérzékeny. Az eltelt évek során szereztem annyi tapasztalatot, hogy nem okozott gondot az, hogy a különböző tejtermékeket milyen egyéb alternatív módon tudom helyettesíteni. De nagyon rossz volt látni, hogy milyen nehezen éli meg azt, hogy ő "más", mint a többiek, főleg az osztálytársai között.
Éves rendszerességgel jártunk kontrollra a kórházba, de azon kívül, hogy a terheléses vizsgálatokat elvégezték- igazából a bőrpróbánál soha nem jutottunk tovább -semmi nem történt, úgy tűnt, nem fogja magától "kinőni".
Ezért próbáltam valami egyéb megoldást keresni, és ekkor ajánlották nekem Pétert. Kíváncsian vártuk a kezelések eredményeit, annál is inkább, mivel Péternek sem volt még korábban tejallergiás "gyereke".
Kb. a 3-4. kezelés után már nem okozott gondot a SAJT, ezt követően szinte minden alkalom után kipróbáltunk valami újdonságot a tejtermékek közül. Jött a JOGHURT, a TÚRÓ, és nem kellett folyamatosan a boltban vásárolt élelmiszerek összetevőit böngésznem.
És idén tavasszal a kórházban gyógyultnak nyilvánították, semmilyen tejes dolog elfogyasztása nem okoz már problémát.
A sikeren fellelkesülve, a másik gyermekem, aki néhány éve laktózérzékeny lett, és a tejes ételeket a Lactase nevű tabletta szedésével párhuzamosan tudta csak megenni, kb. az 5. kezelés után már szintén teljesen jól van.
Mindketten járnak Péterhez továbbra is, akinek nagyon hálásak vagyunk a kedvességéért, odafigyeléséért, és hogy velünk együtt örült minden apró előrelépés után. Köszönjük!!!!"
Jelentkezzen be kezelésre és győződjön meg a hatékonyságáról!
A páciensek kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól bővebben itt olvashat: http://craniobudapest.hu/rolam-irtak