Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Viszlát, édes!

2019.03.22
Ez történik testünkkel, ha elhagyjuk a cukrot!

Korunk egyik legalattomosabb “mérge” a cukor, ami éppolyan függőséget okozhat akár a kábítószer.

 

De mi a baj a cukorral?

A természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a finomított fehércukoré; míg a cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve az ilyen töménységű cukor megemésztésére, és fogyasztása számos betegség forrása lehet; mint a cukorbetegség, a szívinfarktus, az elhízás, a csontritkulás, vagy az emésztőszervi megbetegedések.

De sosem késő! Szervezetünk gyorsan meghálálja, ha megválunk a cukortól.

Bár az első pár nap nagyon megterhelő lehet, pár nap alatt csökken az édesség iránti vágy, és ha hozzászoktatjuk magunkat az egészségesebb ételekhez nem is tér vissza.

 

Egy óra múlva

Hagyjuk ki a szokásos délutáni csoki szeletünket vagy sütit a kávéhoz! Helyette együnk egy banánt, pár szem diót vagy mandulát, meglátjuk, a testünk máris jutalmazni fogja!

Amikor finomított cukrot tartalmazó ételeket fogyasztunk, vércukorszintünk azonnal megemelkedik, majd gyorsan újra lecsökken. Ez megemeli a vérünkben az inzulinszintet és feleslegesen terheli a hasnyálmirigyet. Ahogy nő a vérben az inzulin, vércukorszintünk leesik és ismét ránk tör a cukor- vagy szénhidrátéheség.

Ha kiiktatjuk a finomított cukrokat az életünkből, és természetes, egészséges cukrokkal helyettesítjük őket, akkor egyenletes energiaáramlást kapunk; vagyis a vércukorszintünk lassan emelkedik, és fokozatosan csökken.

 

Egy nap után

Az első nap mindig a legnehezebb, pláne, ha hozzá vagyunk szokva a folyamatos cukorbevitelhez.

Ezen a ponton a legkönnyebb elcsábulni és visszaesni. Ráadásul olyan elvonási tünetek is jelentkezhetnek, mint a fejfájás, a szédülés, hangulatingadozás, kimerültség vagy az éhségroham.

Ám, ha kitartunk, gyorsan tapasztalhatjuk az energiaszintünk, szellemi teljesítőképességünk és koncentrációs készségük javulását, és kontrollálni tudjuk az étvágyunkat is.

Készüljünk fel, hogy ez a nap nem lesz könnyű, így akár a munkahelyünkre is vihetünk apróra vágott gyümölcsöt vagy zöldséget, esetleg egy joghurtot.

 

Egy hét múlva

Valószínűleg már túl vagyunk az első napok kellemetlen elvonási tünetein, és örömmel tapasztalhatjuk energiaszintünk és hangulatunk javulását.

Sőt! Talán már némi súlyvesztést is!

Ha a magas cukortartalmú élelmiszereket magasabb rosttartalmú, egészségesebb ételekre váltjuk, mint például a gyümölcsök és zöldségek, akkor az emésztésünk és a bélműködésünk javulását is észrevehetjük.

 

Egy hónap után

Szervezetünkben csökken a gyulladás, és ennek már látványos fiziológiai jelei vannak. Valószínűleg az egyik legpozitívabb változás, hogy a ruháink valahogy bővebbé válnak.

A bőrünk kitisztul, a pattanások, illetve az ekcéma visszaszorulnak, az ízületi fájdalmak is enyhülnek vagy teljesen eltűnnek.

A vércukorszint és az inzulin szintje csökken, javul a koleszterinszint, csökken a vérnyomás.

Ebben az időszakban kezd el megváltozni az ízérzékelés is, és elkezdjük értékelni a gyümölcsök és az egyéb természetes cukortartalmú élelmiszerek ízvilágát, amiket a finomított cukrok mellett eddig észre se vettünk.

Elkezdhetjük észlelni a szorongás és a stressz csökkenését, és valószínűleg alvásunk is nyugodtabbá válik, mivel agyunk hozzászokik a cukrok stabil áramlásához.

 

Egy év után

Valószínűleg lecserélhetjük a ruhatárunkat, hiszen testünk karcsúbbá és feszesebbé válik. Immunrendszerünk megerősödik, kevesebbet leszünk betegek, és máris kisebb a rizikó a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulására. Fogaink, csontjaink egészségesebbé, autoimmun betegségeink kezelhetőbbé válnak.

Megszabadulhatunk a krónikus gyulladásoktól, ízületi fájdalmaktól, migréntől, hangulatunk stabil, kiegyensúlyozott.