Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

6 tény az alvásról, amit feltétlenül tudnunk kell

2019.06.14

Az alvás minősége az egészségünk egyik lényeges alapja. Lássuk, mit tehetünk az érdekében!

 

Hagyjunk fel a délutáni kávézással!

A koffeint szervezetünk hosszabb idő alatt üríti ki, mint gondolnánk. 

A koffeinstimuláló hatása átlagosan 4 órán át tart, de ez egyénenként változhat, összefüggésben az életkorunkkal, súlyunkkal, májunk állapotával, vagy akár azzal, hogy milyen gyógyszereket szedünk.

Ugyanakkor a koffein 50% -a akár még 5-7 órával később is aktív lehet szervezetünkben, ezért megkönnyíti az elalvást, ha a délután már a koffeinmentesen telik.

 

Egy rövid szieszta sokat segíthet!

Ha 15-30 pernyi sziesztát be tudunk iktatni a délutánba, az felfrissíthet, javítja a koncentrációt, és lendületet adhat a nap további részére. Azonban 45 percnél hosszabb ideig ne aludjunk, ha nem akarunk zombiként ébredni vagy éjszaka álmatlanul forgolódni.

 

Nem mindegy, hogy milyen matracon alszunk!

Alvási nehézségek esetén különösen fontos, hogy kényelmes matracunk legyen.

Egy új, közepes keménységű matrac egészséges alátámasztást biztosít gerincünknek, megszabadíthat a hát-és derékfájástól, és elősegítheti az egészséges alvást. 

 

Ne késő este menjünk futni!

Se konditerembe, vagy egyéb edzésre. Bár akad, akinek a sport segít a stressz levezetésében és az éjszakai pihenésben, sokaknál épp a lefekvés előtti edzés nehezíti meg az elalvást. 

Azoknak, akik krónikus álmatlansággal küzdenek többnyire emelkedett a vérében a stressz-hormon szintje, ami akadályozza az elalvást. A testmozgás átmenetileg növeli ezt a stressz-hormon szintet, és kiürülésének ideje egyénenként változik. Ezért, ha mozgás után (is) rosszul alszunk, érdemes átütemeznünk az edzést a reggeli, délelőtti vagy koradélutáni órákra.

 

Kevesebb kütyüzés!

Nem is gondolnánk, de a digitális eszközök használata az éjszakai mesterséges világítás is hozzájárulhat az alvási problémákhoz.

Ezek az eszközök ugyanis kék hullámhosszú fényt bocsátanak ki, ami becsaphatja az agyunkat, mert azt gondolja, hogy nappali üzemmódban kell maradnia.

Laborvizsgálatok kimutatták, hogy ha lefekvés előtt mobilon, számítógépen vagy tableten olvasunk, játszunk, akkor az alvásért felelős melatonin szintünk jelentősen leesik.
A jelenség oka, hogy az ember belső órája, mely a cirkadián ritmust - a 24 órás biológiai ciklust szabályozza, a természetes fényt használva érzékeli a napszakokat, ezt zavarja meg a tabletek, okostelefonok által sugárzott kék fény, mely gátolja a melatonin termelést.
 

 

Egészséges alvás kevesebb betegség!

Az alvás hiánya már rövid távon is megmutatkozik; ilyenkor azt tapasztalhatjuk, hogy figyelmünk és koncentrációs készségünk gyengül, a reakcióidőnk lelassul, és teljesítőképességünk sincs a topon, se mentálisan, se fizikailag.

A kutatások szerint a kevés alváshiány hosszú távon még kártékonyabb, fokozza a gyulladást, és szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió és szorongások kialakulásában is.

 

A craniosacarlis terápia egyaránt segíthet a stressz kezelésében és az alvászavar megszüntetésében is.