Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Műtétre várva

2019.11.22
Egy műtétre való felkészülés nem könnyű. Azt is tudjuk, hogy a felépülés legalább annyira rajtunk múlik, mint az orvosokon.

Ha van időnk a beavatkozás előtt, a „ráhangolódás” időszaka többnyire félelmet és a szorongást vált ki belőlünk, amelyeket általában az ismeretlennel és bizonytalansággal kapcsolatos aggodalmak okoznak. Ugyanakkor a szorongás oka lehet egy korábbi műtéttel kapcsolatos rossz tapasztalat is.

Az ilyenkor érzett aggodalom teljesen természetes, hiszen minden operáció kiszolgáltatottsággal jár, nem beszélve a beavatkozás sikeréhez fűződő bizonytalanságról, és a felmerülő komplikációkkal kapcsolatos félelmekről.

A műtét előtti szorongást alapvetően kellemetlen stresszként, nyugtalanságként vagy feszültségként éljük át.

Nézzük, mi az, ami miatt aggódhatunk:

  • A műtét sikere miatt érzett aggodalom
  • Félelem az érzéstelenítőtől, altatástól
  • Félelem a kontrollvesztéstől
  • Félelem a kórházi környezettől
  • Félelem a fájdalomtól
  • Félelem, hogy a gyógyulás nem, vagy nem teljes mértékben következik be
  • Halálfélelem

 

A műtét előtti szorongás tipikus tünetei a hányinger, hasmenés, álmatlanság, légszomj, szapora szívverés, magas vérnyomás, idegesség, depresszió.

Mivel a stressz és kialvatlanság gyorsan legyengítheti immunrendszerünket, egyre inkább úgy érezhetjük, hogy képtelenek vagyunk megbirkózni a műtéttel kapcsolatos megpróbáltatással, és kialakul egy ördögi kör. A félelem miatt esetleg halogathatjuk is a műtétet, amellyel pedig egészségünket veszélyeztethetjük. Ilyen esetben kiemelten fontos a szorongás kezelése, hogy a tervezett műtét ne maradjon el.

 

Hogyan legyünk úrra a műtét előtti szorongáson?

A szorongás mögött az a bizonytalanság is meghúzódhat, hogy nem tudjuk pontosan mi fog történni velünk. Fontos, hogy mindent alaposan megbeszéljünk az orvossal, a műtét menetét, a várható eredményt és a gyógyulással kapcsolatos tudnivalókat.

Próbáljunk meg minden energiánkkal a gyógyulásra fókuszálni, akár vizualizációs technikák segítségével.

 

A szorongás kezelésére kereshetünk alternatív gyógymódokat is!

Sok beteg számára hatásos a szorongás oldására az úgynevezett alternatív terápiák alkalmazása. Ilyen lehet a masszázs, a jóga, a biofeedback, a meditáció, relaxáció, de akár a stresszt hatékonyan csökkentő craniosacralis terápia is.