Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

9 jel, ami Alzheimer-kórra utal

2020.01.03
Mikor kezdjünk el gyanakodni? Hiszen „anya mindig is szétszórt volt és sose tudott tájékozódni”, „nagyapa pedig már 20 évvel ezelőtt is mindent elfelejtett, és képtelen volt megjegyezni az emberek nevét.” Nem érdemes magyarázatokat gyártani, egyszerűen figyeljünk oda az árulkodó jelekre!

Az Alzheimer-kór és a demencia nem egyszerű időskori feledékenység, hanem a leggyakoribb halálok a rák és a szívinfarktus után.

A demenciának 13 típusa van, mely mögött az esetek döntő többségében (50-70%) Alzheimer-kór áll. Nem érdemes legyinteni az első, árulkodó tünetek észrevételekor, ahogy sem vezet jóra, ha nem merünk szembesülni szeretett családtagunk állapotával, vagy éppen szégyelljük és titkoljuk azt.

Minél korábban ismerjük fel a betegséget, annál hatékonyabban és sikeresebben lehet gyógyszeresen kezelni.

A többnyire lassú, de folyamatosan állapotromlás nemcsak a korábbi emlékek, de a személyiség teljes elvesztéséhez vezet, végül pedig egy önellátásra képtelen, állandó felügyeletet igénylő, vegetáló létformához.

 

A rövid távú memória zavara

Ez esetben a beteg nem emlékszik a közelmúltban kapott információkra, rövid időn belül felteszi ugyanazt a kérdést, többször egymás után mond el valamit, visszakérdez, elfelejti a közeli ismerősök, barátok, ismert emberek nevét, vagy éppen a közelmúltban lezajlott eseményeket.

 

Kommunikációs problémák

Árulkodó lehet, ha szerettünk gyakran keresi, és nehezen találja a szavakat, ha nem tud megnevezni egy egyszerű tárgyat (pl. fazék), ha gyakran helyettesíti mással a szavakat, vagy töltelékszavakat használ (pl. izé) vagy éppen összetesz szavakat. Gyanúra adhat okot az is, ha nehezen követi a beszélgetést, nehezen tud bekapcsolódni, vagy állandóan elveszti a fonalat.

 

Kallódó tárgyak

Ha szerettünk a hétköznapi tárgyakat gyakran elveszíti, illetve szokatlan, nem odaillő helyen találjuk meg azokat, az szintén a betegségre utaló jel lehet. (Pl. kulcsok a hűtőszekrényben, papucs a sütőben.)

 

Problémamegoldás zavarai

Aggodalomra adhat okot, ha a korábban egyszerű, hétköznapi tevékenységek elvégzése is kihívást jelent, például egy egyszerű ebéd elkészítése, mosás bepakolása vagy egy csekk átutalása.

 

Időzavar

Az Alzheimer-kórral küzdők időérzékelése egészen szubjektív. Előfordulhat, hogy 20 perc hosszú óráknak tűnik számukra, és nem értik, hol lehet párjuk, aki egy rövid sétára indult,  miközben órákra belefeledkezhetnek egyszerű, hétköznapi tevékenységekbe. Számon kérhetik gyermekeiket, hogy miért nem jöttek hetek óta látogatóba, holott előző nap találkoztak velük.

 

Tájékozódási nehézségek

Ha szerettünk egyre gyakrabban téved el, nem talál haza, vagy nem tudja, hogy került az adott helyre, szintén érdemes orvoshoz fordulnunk vele. Ezzel egyidejűleg romolhat az egyensúlyérzék, vagy a térbeli távolságok felbecsülése is.

 

Hibás ítélőképesség és rossz döntéshozatal

Ha azt vesszük észre, hogy szerettünk „ésszerűtlenül”, logikátlanul viselkedik, például elindul papucsban otthonról vagy műanyagedényt tesz a tűzhelyre, az szintén a demencia jele lehet. Ide tartozik a hibás döntéshozatal (pl. autóvezetésnél a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása vagy helytelen alkalmazása, a felelőtlen pénzkezelés stb.)

 

Rendetlenség

A fokozódó rendetlenségre és a személyes higiénia elhanyagolására is érdemes felfigyelnünk.

 

Személyiségváltozás

Az indokolatlan és kiszámíthatatlan hangulatingadozások mellett az Alzheimeres betegek gyakran viselkednek zavartan, ok nélkül válhatnak szomorúvá, szorongóvá vagy ingerültté. Gyakori a beszűkülés is, a szociális kapcsolatok fellazulása vagy leépülése.

 

A craniosacralis terápia a demencia és az Alzheimer-kór kezelésében is sikereket könyvelhet el. Egyrészt serkenti az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, ezáltal fokozza az agyműködést és javítja a memóriát. Másrészt csökkenti az agyi szövetek gyulladását- melyek jelentős szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.