Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Boldog párkapcsolat, mint az egészség kulcsa

2020.02.14
A szerelem nemcsak boldoggá tesz, de mind fizikailag, mind lelkileg egészségesebbé is! Ennek tényét számos kutatás támasztja alá, a világ minden tájáról - nézzük, melyek ezek!

A szerelem megóv a stressztől

Tudjuk, milyen ereje van egy zűrös, fárasztó nap után egy gyengéd, támogató ölelésnek, vagy akár néhány bíztató szónak! Ilyenkor szervezetünkben máris csökken a stresszhormon, a kortizol szintje, és átveszi helyét az oxitocin nevű „szeretethormoné”.

A szeretkezés közben felszabaduló prolaktin szintén hatékonyan csökkenti a stresszhormonokat, segít ellazulni és mélyebb, pihentetőbb álomba szenderülni.

A szintén működésbe lépő endorfin és oxitocin hormonok pedig kellemes közérzettel és boldogsággal töltenek el.

Az is tény, hogy bármilyen stresszhatással könnyebben megbirkózunk, ha akad valaki, aki szeret és támogat minket. Ha például elveszítjük az állásunkat, mind érzelmileg, mind anyagilag komoly segítség lehet, ha partnerünk mellettünk áll.

 

A szerelem csökkenti a depresszió kockázatát

A boldog házasságban vagy biztos kapcsolatban élők ritkábban küzdenek depresszióval, és nem az alkoholban látnak megoldást.

Ellenben a magány és az elszigetelődés jelentős rizikófaktora lehet a depressziónak, szorongásnak és más, hasonló betegségeknek.

 

Erősíti az immunrendszert!

A szerelem immunrendszerünket is erősíti; a statisztikák szerint a szerelmespárok jóval ritkábban betegeskednek, mint az egyedülálló társaik.

A szerelem nem csupán védi szervezetünket a különböző kórokozók ellen, de a gyorsabb regenerációt és gyógyulást is elősegíti. Egy kutatás során kétszer olyan gyorsan gyógyultak azon házaspárok sebei, akik szeretetteljes törődéssel fordultak egymáshoz, mint azoké, akik rossz viszonyban voltak.

 

Normalizálja a vérnyomást!

Kutatások bizonyítják, hogy a boldog házasságban élő párok vérnyomása alacsonyabb, mint az egyedülálló társaiké. Náluk csak a rossz házasságban élő párok járnak rosszabbul, mert az ő vérnyomásuk a legmagasabb.

A szerelmeseket vagy a harmonikus kapcsolatban élőket az érelmeszesedés kockázata is kevésbé fenyegeti, sőt az is kiderült, hogy egy infarktus után a boldog házasságban élő betegnek feleannyi esélye van egy újabb infarktusra, mint egyedülálló társaiknak.

Az ok persze nem meglepő: ha van kihez fordulnunk érzelmi támogatásért és tanácsért – képesek lehetünk leküzdeni a stressz negatív hatásait, és könnyebben küzdünk meg a nehézségekkel.

 

A szerelem fiatalít!

A kutatások szerint a rendszeres szexuális élet a fiatalos megjelenéshez is hozzájárul, segítségével akár 7 évvel fiatalabbnak is tűnhetünk a valódi korunknál.

A szociológiai adatokból az is kiderül, hogy a házasság megnöveli az élettartamot, sőt az életminőséget is javítja.