Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Egészséges időskor a szeretet erejével!

2020.02.21
Bár az egészséges időskor alapjait gyermekkorban rakjuk le, és nyilván genetikánk is erősen meghatározó, ezeken túl még számos tényező befolyásolja egészségünk alakulását.

Ahogy öregszünk, egyre több egészségügyi problémával kell szembe néznünk, mégis van néhány módszer, mely sokat segíthet abban, hogy minél tovább megőrizzük testi, lelki és szellemi egészségünket.

 

A szeretetnek több típusa van, nézzük, hogyan járulhatnak hozzá a jobb egészséghez és a hosszú élettartamhoz.

 

1. Tartsuk meg a régi barátainkat, és szerezzünk újakat!

Az igazi barátságok csökkentik a vérnyomást, erősítik az immunrendszert és javítják az alvást. Egy kanadai kutatás szerint azok az idősek, akik nagy baráti körrel rendelkeznek, tovább élnek, mint magányos társaik. Emellett egy nyugdíjas számára különösen fontos lehet a közösség (pl. nyugdíjas klub és egyéb helyi klubok), hiszen az a valahová tartozás és az egymásra figyelés biztonságát jelenti számukra. 

 

2. Tartsunk háziállatot!

Egy háziállat nemcsak rengeteg szeretetet adhat idősebb gazdájának, de segíthet pótolni egy társat, ha az egyedül, elszigetelve él. Azok az emberek, akik háziállatot tartanak, sokkal kevésbé küzdenek depresszióval és szorongással, mint mások.

 

3. Élvezzük az unokákkal töltött időt!

Az aktív nagyszülői szerepvállalás, és az unokákkal eltöltött minőségi idő bizonyítottan pozitív hatással van a nagyszülők egészségi állapotára és életminőségére.
Kutatások bizonyítják, hogy az unokák társasága kedvező hatással van a nagyszülők agyműködésére, javítja mentális egészségüket, és csökkenti a depresszió kockázatát.

 

4. Törekedjünk a boldog házasságra!

Statisztikák támasztják alá, hogy a házas emberek nemcsak hosszabb ideig élnek, de egészségesebbek is, mint magányos társaik.

Kevesebb stresszt és szorongást tapasztalhatnak, alacsonyabb a vérnyomásuk, kevésbé fenyegeti őket a szívinfarktus, erősebb az immunrendszerük, ritkábban küzdenek depresszióval és gyorsabban gyógyulnak fel a betegségekből, műtétekből is. Ez az adat persze elsősorban a boldog házasságokra vonatkozik.

 

5. Adakozzunk!

Számos tanulmány számol be arról, hogy az önkéntes munka és egyéb jótékonysági tevékenység (pl. gyerekek tanítása) idősebb korban is számos előnnyel jár: javul a kitartás, a memória, a gondolkodás és távol marad a depresszió.

 

6. Ápoljunk szoros családi kapcsolatot! 

Ha nem megyünk rá idő előtt a gyermekneveléssel járó fokozott stresszre, idős korunkra jó eséllyel jobb egészséggel rendelkezhetünk, mint gyermektelen ismerőseink. A felnőtt gyermekektől kapott érzelmi és szociális támogatás, a család összetartó ereje a statisztikák szerint életünket is meghosszabbítja.

 

Szeretne még egészségesebb idős kort? Próbálja ki a craniosacralis terápiát! Csökkenti a stresszt, mind testileg, mind szellemileg és lelkileg egyensúlyba hoz, erősíti az immunrendszert, és beindítja testünk öngyógyító folyamatait.