Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

TAVASZI MEGTISZTULÁS KÍVÜL-BELÜL!

2020.02.28
A tavasszal együtt megérkezik a vágy: sarkig tárni az ablakokat, beengedve a napfényt, a föld és a virágok friss illatát, és velük együtt a változás szelét is.

Az újévi elhatározásokat már rég elengedtük, de a hosszabbodó napok most ismét feltöltenek optimizmussal és egy újabb ehetőséget kínálnak a testi-lelki-szellemi megújulásra.

Adunk pár tippet, hogy is fogjunk hozzá!

 

Aludjuk ki magunkat!

Az alvás fontosságáról már többször írtunk, a tavasz beköszöntével pedig még fokozottabban szükségünk van a pihenésre.

tavaszi fáradtságért ugyanis nagyrészt a melatonin nevű alvási hormon felel. Ahogy fokozatosan egyre több napfény ér minket, úgy csökken szervezetünk melatonintermelése, amely átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában, az alvásunk mennyisége és minősége is megváltozik.

Mivel az alvás nagyban befolyásolja a hangulatunkat, viselkedésünket és energiaszintünket, mindenképp érdemes egy viszonylag szigorú alvási ütemtervet tartani, hogy másnap kipihenten ébredjünk, jól érezzük magunkat és legyen elég motivációnk.

 

Lépjünk ki a rutinból!

Ha újra és újra ugyanazokat a dolgokat végezzük, életünk monotonná válhat és elakadhat. Ilyenkor néha itt az ideje, hogy egy kicsit kilépjünk a komfortzónánkból. Nem kell nagy változásokra gondolni, azonnal felmondani a munkahelyen, vagy nekivágni a Mount Everestnek, kezdetnek elég pár kisebb lépés is.

Válasszunk más útvonalat hazafelé a munkából, csináljunk valamit egyedül, amit eddig csak társaságban szoktunk (menjünk el moziba, üljünk be egy étterembe), próbáljunk ki más stílusú ruhákat, amikhez eddig nem volt bátorságunk, keressünk új ízeket, ismerjünk meg új embereket, kezdjünk valami új tevékenységbe, ami régóta izgat minket, csatlakozzunk egy érdeklődésünknek megfelelő helyi csoporthoz.

 

Váljunk meg mindentől, amire már nincs szükségünk!

Nemcsak a szekrényben megbúvó felesleges holmiktól, hanem azoktól a kötelezettségektől, kapcsolatoktól, szokásoktól és berögződésektől, amiket már nem élvezünk, és csak szívják az energiánkat.

 

Kapcsoljuk ki a wifit!

Sokak számára talán ez tűnik a legmeredekebb lépésnek, de érdemes belevágni. Kezdjük el esténként, hogy nem nyúlunk a telefonunkhoz, laptopunkhoz, és a tévét se kapcsoljuk be. Pótoljuk ezt más tevékenységgel, ami örömet okoz, és ha sikerül, terjesszük ki egy teljes hétvégére. Megdöbbentő lesz tapasztalni, hogy mennyi időt pazarlunk el feleslegesen a közösségi oldalakon vagy a tv előtt bambulva.

 

Növeljük a D-vitamin szintünket!

A D-vitamin nemcsak az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen, de támogatja immunrendszerünket, és segít  megelőzni a depressziót is.

A rövid és napfénymentes napok a tél végére komoly D-vitaminhiányhoz vezethetnek. Becslések szerint a tél végére hazánk lakosságának a kétharmada D-vitaminhiányban szenved; levertséggel, krónikus kimerültséggel, legyengült immunrendszerrel és a depresszióval.

Mindössze 20-25 percnyi séta a napsütésben már biztosítja a kellő mennyiségű D-vitamint, ahogy az egészségtudatos táplálkozás is: zsírosabb halak, például a lazac, a tonhal, a makréla, a pisztráng és az angolna, a tojás, máj, narancslé, gomba vagy a zabpehely.

 

Hagyjuk el a cukrot!

Ha nem is örökre, csak mondjuk egy hónapra. Ennyi idő alatt számos előnyét tapasztalhatjuk a cukormentes életnek: több lesz az energiánk, bőrünk megszépül, hasunk laposabbá válik, csökken a gyulladás és az ízületi fájdalmak, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk, vércukor-és koleszterinszintünk is javul, ahogy a vérnyomásunk is.

 

+ Tipp: Próbáljuk ki a craniosacralis terápiát! A kezelések során tökéletesen ellazulunk, megszabadulhatunk a stressztől, miközben energiaszintünk megnő és szervezetünk képes beindítani saját öngyógyító folyamatait.