Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Így védhetjük meg magunkat a koronavírustól!

2020.03.06
7 lépés immunrendszerünk megerősítéséhez

 

1.Csökkentsük a stresszt!

Tartós stressz hatására szervezetünk stresszhormonokat kezd el termelni. Az adrenalin és a kortizol szint is megemelkedik, aktiválja a szervezetünk „harchoz” szükséges erőforrásait, miközben az immunrendszerünk gyengülni kezd.

Vagyis az immunitás fokozásának egyik legfontosabb módja a stressz csökkentése. Ennek érdekében elengedhetetlen a munka és magánélet egyensúlyának biztosítása, a kellő pihenés, kikapcsolódás, szükség esetén pedig stresszcsökkentő módszerek alkalmazása, mint például a craniosacralis terápia.

 

2. Aludjuk ki magunkat!

Ugyanis a krónikus alváshiány elnyomja az immunrendszert!

Gyakran a végkimerülés határáig hajszoljuk magunkat és még a kellő pihenést sem biztosítjuk szervezetünk számára. Ám testünk benyújtja a számlát, növekszik a stressz és gyengül az immunrendszer: előbb-utóbb betegek leszünk.

Alváshiány esetén megemelkedik szervezetünkben a kortizol nevű stressz hormon mennyisége, mely az immunrendszerben gyulladásos választ provokál, melynek tartós fennállása szövegkárosodást is okozhat.

Sőt! A stressz és az alvászavar együtt akár a hormonháztartásunk felborulását is eredményezheti.

 

3. Csökkentsük a gyulladást!

A cukor, a zsíros, illetve feldolgozott húsok, növényi olajok és az alkohol általában fokozzák szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat, ezáltal feleslegesen leterhelve az immunrendszert, így ezeket érdemes elhagynunk az egészséges immunrendszer érdekében.

 

4.Tartsuk távol magunkat a méreganyagoktól!

A toxinok károsak lehetnek az immunrendszerre nézve is; a penész, növényvédő szerekből származó peszticidek, a légfrissítőkben található aromás szénhidrogének, a különböző élelmiszeradalékanyagok, kozmetikai szerekben és háztartási tisztítószerekben található nehézfémek mind-mind leterhelik és károsítják immunrendszerünket, így érdemes ezeket kiiktatnunk.

 

5. Igyunk eleget!

A kiszáradt, dehidratált szervezet fogékonyabb a fertőzésekre, ezért fokozottan figyeljünk oda a folyadékpótlásra!

 

6. Mozogjunk, de mértékkel!

Bár a sport jótékony hatással van testünkre, nem érdemes átesni a ló másik oldalára, mert a túlzásba vitt erőfeszítés leterheli és károsítja az immunrendszert. Ha edzés után nem csupán jóleső fáradtság, hanem teljes kimerültség lesz rajtunk úrra, akkor valószínűleg túlzásba vittük a sportot.