Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Stressz az állkapcsunkba zárva

2020.03.20
Az állkapocsízület szervezetünk egyik legbonyolultabb ízülete, mely az állkapcsot a köti össze a koponyával és a rágás miatt különösen nagy terhelésnek van kitéve, hisz naponta átlagosan 10-15 ezerszer használjuk.

Az állkapocsízületi szindróma (TMJ, azaz Temporomandibular Joint szindróma) testünk számos részén okozhat kellemetlenségeket: a fej, a rágóizmok, az állkapocs, a fül, a fogak, az arc, a nyak, és a hát területén.

A panaszok mögött számos ok állhat, és a változatos tünetek miatt gyakran csak hosszabb idő után derül fény a valós problémára, amikor a fül-orr gégésztől a reumatológusig már több orvost is felkerestünk.

A fájdalom intenzitása változó lehet, az enyhe kellemetlenségtől a komoly fájdalomig, mely rágás vagy ásítás közben rosszabbodhat.

A tüneteket kiválthatja helytelen fogzáródás, foghiány, túl erős vagy túl intenzív rágás (pl. rágózás), féloldalas rágás, sokízületi gyulladás, stressz stb.

Ilyenkor a nem megfelelő terheléstől az ízületi anyag fokozatosan kopik, sorvad, és számtalan súlyosbodó tünetet produkálhat:
 

  • arctájéki fájdalom
  • szájzár, szájnyitási korlátozottság
  • fájdalom az állkapocsízületben és környékén, gyakran a fülben
  • hátfájás
  • kattogó, pattogó vagy csikorgó hang az állkapocsízületben
  • fejfájás, migrén
  • kényelmetlennek érzett, megváltozott harapás
  • fülcsengés, fülzúgás
  • szédülés

 

Az állkapocsízület és a stressz

A stressz és szorongás hatására nemcsak a nyakunk és vállunk környékén feszülnek meg az izmaink, hanem az állkapcsunkban is. Ilyenkor önkéntelenül is összeszorítjuk az állkapcsunkat, vagy csikorgatjuk a fogunkat alvás közben. Ez a feszítő, szorító állapot aztán éber állapotunkban is fennmarad, anélkül, hogy erről tudomásunk lenne és fájdalmat, gyulladást vált ki ezeken a területeken.

 

Hogyan segíthet a craniosacralis terápia a TMJ kezelésében?

A craniosacralis terápia egy olyan nem invazív, gyakorlati technika, amely a fejre (koponya), a gerincre és a sacrumra (keresztcsont) fókuszál. A kezelő terapeuta rendkívül könnyed, alig érezhető nyomás alkalmazásával enyhíti a kötőszövet feszültségét és ösztönzi a craniosacralis folyadék áramlását a koponya, a gerinc és a keresztcsont között, valamint korrigálja a rendellenes koponyacsonti mikromozgásokat.

Ez a szelíd módszer ideális az állkapocs kezelésére, hiszen lehetővé teszi, hogy a terapeuta elérje az állkapcsot, és az azt körülvevő nehezen hozzáférhető izmokat, valamint biztonságos és hatékony módszert kínál az ízület átmozgatására, hogy javítsa annak rugalmasságát és mozgathatóságát. 

A craniosacralis terápia egyúttal csökkentheti a stresszt is, ami jelentősen hozzájárulhat az állkapocsízületi nehézségekhez.