Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Új munkahelyünk a kanapé

2020.04.10
Gerincünk számára a legkényelmesebb kanapé is igazi csapás lehet, ha ez a bázisunk a home office hosszú hetei alatt.

A karantén velejárója a mozgásszegény életmód és a hosszas ülőmunka, melyet általában nem a legideálisbab ergonomikus körülmények között töltünk el. Napi 8-10 óra munka a konyhaasztalnál vagy a kanapén görnyedve -  ölünkben a laptoppal - nagyon megterheli gerincünket.

Ha mindezt a túlterhelés és stressz miatti görcsös, „védekező” testtartással, görnyedt háttal, előrehúzott vállakkal tetézzük meg, akkor valószínűleg már most is tapasztalhatjuk a nyak, váll- és hátizmok merevségét, a hát-és derékfájdalmakat.

Ha a karantén végére nem akarunk komoly, visszafordíthatatlan károsodásokat gerincünkben, érdemes odafigyelnünk néhány dologra.

 

Így üljünk, ha jót akarunk gerincünknek

Ülőmunka esetén a cél a szimmetrikus testhelyzet megtartása. Üljünk kihúzott háttal, teljesen hátra csúszva a széken, amely támassza meg a gerincoszlopunk alsó részét. Az asztal magassága akkor ideális, ha nem kell fölé hajolnunk és a monitor is szemmagasságban van elhelyezve. A szék ülőfelülete támassza alá a combunkat, a talpunk maradjon a padlón. A lábainkat ne húzzuk magunk alá és ne tegyük keresztbe.

Ülő helyzetben az a legoptimálisabb, ha a térd és a csípő körülbelül 110 fokos szöget zár be.

 

Tartsunk szünetet!

Amikor otthon dolgozunk, sokkal többet ülünk. Reggel nem utazunk tömegközlekedéssel, napközben nem állunk fel, hogy átmenjünk egy másik emeletre kávészünetet tartani vagy kimenjünk ebédelni. Ha pedig belefeledkezünk a munkába, észre se vesszük, hogy órák óta meg se mozdultunk!

Óránként legalább egyszer álljunk fel a monitor elől, nyújtózzunk ki, végezzünk el pár tornagyakorlatot, sétáljunk egyet a folyosón vagy a ház körül. Már az is hasznos, ha legalább telefonálás közben sétálgatunk, és beállítunk telefonunkon egy óránkénti mozgásemlékeztetőt.

Ha tehetjük, a munkaidő felénél érdemes beiktatni egy hosszabb szünetet; menjünk el sétálni, kocogni, vigyük ki a kutyát.

Az intenzív mozgás csökkenti a stresszt, ellazítja a stressztől befeszült izmainkat, növeli a vérkeringést és több oxigént juttat agyunkba.

Emellett növeli szervezetünk endorfinszintjét, melynek hatására kiegyensúlyozottabban, nyugodtabban, koncentráltabban és hatékonyabban ülhetünk vissza a gép elé.

 

Legyen egy fix munkaállomásunk!

A home office esetében eleve nem könnyű a munka és magánéletünk szétválasztása, de a tény, hogy ki se mehetünk – igazi kihívássá teszi.

Az otthoni munka gyakran azt jelenti, hogy gyakorlatilag folyamatosan dolgozunk, ezért célszerű lehet egy adott helyet kijelölni „munkaállomásnak”, azaz az irodai munka területének.

 

Igyunk eleget!

Ha nem viszünk be elegendő folyadékot szervezetünkbe, vérünk besűrűsödik, a vörös vértestjeink összetapadnak, ez pedig rontja a testük oxigénellátását. Sejtjeink anyagcseréje lelassul, az agyunk lassabban fog dolgozni.

Ennek érdekében tartsunk az asztalon egy üveg ásványvizet, és rendszeresen igyunk belőle napközben!