Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Agyunk nyelve

2020.05.01
Így beszéljünk magunkkal, ha jót akarunk!

A gondolatok szabadok

A gondolataink jönnek-mennek, szabadon bukkannak fel bennünk, és anélkül vonulnak át rajtunk, hogy tudatosulnának bennünk. Viszont nem tűnnek el nyom nélkül, különböző érzéseket hagynak hátra, amiket sokszor magunk sem értünk: szorongás, félelem, idegesség, szomorúság stb.

Ezeknek az automatikusan kiváltott negatív gondolatoknak hatalmas erejük van, és több kárt tesznek életünkben, mint gondolnánk. Képesek eltorzítani a valóságunkat és erősen korlátozni hiedelmeinket. Mindannyian hajlamosak vagyunk használni őket, ám minél gyakrabban futnak át a fejünkön, annál esélyesebb, hogy rossz érzéseket keltenek bennünk.

Szerencsére ezek az automatikus negatív gondolatok is felismerhetők és megtanulhatjuk kezelni őket.

 

Negatív kifejezések

A szavak, amelyeket nap, mint nap használunk, szintén meghatározzák az életünket, és számos információt elárulnak a tudatalattink működéséről.  

Ha látunk egy „Fűre lépni tilos!” táblát, először ösztönösen a füvön járást vízionáljuk, és agyunk csak ezután foglalkozik a tiltás részével.

Sokkal hatékonyabb lenne egy „Kérjük, használja a járdát!” tábla, mivel elménk ez esetben először a járdát jelenítené meg.

Kapcsoljuk össze ezt a folyamatot a szorongás témájával. Ha azt mondjuk magunknak, hogy „Ma nem fogok idegeskedni! ”, akkor ez a gondolat a szorongással, nyugtalansággal kapcsolódik össze és azonnal kiválthatja a szorongás tüneteit. Helyesebb lenne a „Ma nyugodt leszek” kifejezést használni, ezáltal elménk máris a nyugalomra, ellazulásra összpontosítana.

Agyunk helyes nyelvhasználatának lényege tehát, hogy kerüljük a negatív kifejezéseket.

Mindent megfogalmazhatunk kétféleképpen is, hisz gyakorlatilag ugyanazt jelenti a „Tele vagyok energiával!”, mint a „Nem vagyok fáradt”, vagy a „Nem félek a kihívásoktól” és a „Szeretem a kihívásokat!”, de a végeredmény szempontjából mégsem mindegy, hogy mindezt negatív vagy pozitív aspektusból fogalmazzuk meg.

A pozitív megfogalmazás mindig hatékonyabb agyunk számára, egészségesebb kilátást nyújt az életre, és segít a szorongás kontrollálásában.