Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Boldog babák, nyugodtabb mamák

2020.05.15
Így segíthet babádon a craniosacralis terápia

A craniosacral terápia egy rendkívül gyengéd, ugyanakkor igen hatékony kezelési mód, amely teljes biztonsággal alkalmazható a szülés során fejsérülést vagy egyéb traumákat átélt csecsemők esetén.

Gyakran alkalmazzák olyan újszülötteknél, akik nehéz szülési körülmények között, esetleg sérülésekkel  jöttek a világra, de hatékony lehet számos gyakori csecsemőkori probléma esetén is a hasfájástól az alvászavarokig.

 

Mi okozza a babák sérüléseit?

A szülés során a kutacsok biztosítják a koponyacsontok rugalmas mozgását, hogy lehetővé tegyék a fej áthaladását a szülőcsatornán. Ez egy teljesen természetes folyamat, és idővel, a baba életének első heteiben a csontok általában vissza is rendeződnek eredeti helyükre.

Ám bizonyos drasztikus szülési beavatkozások esetén (ha a csecsemőt túl erősen húzzák, esetleg fogót vagy vákuumot alkalmaznak stb.) a fejet érő túl nagy nyomás károsan befolyásolhatja a koponyacsontok helyreállítási folyamatait. Ilyenkor a koponyacsontok nem az eredeti helyzetükbe rendeződnek vissza, ez a minimális eltérés pedig a kötőszöveti rendszeren keresztül a baba testének egészében feszültségeket generálhat, nyomást gyakorolva az agyra, és az azt beborító hártyákra is. Az egymásra csúszott koponyacsontok, kisebb eltérések, és a membránokban lévő feszültség olyan blokkokat okozhat a craniosacralis rendszerben, mely akadályozza az idegrendszer megfelelő működését, és egyéb problémákat is generálhat.

A traumás illetve nehéz szülések kiválthatják csecsemőknél a nyak hátulsó részében futó idegek működési zavarát is, melyek többek közt az izmok elernyedéséért és megfeszüléséért felelnek. Ezek diszharmonikus működése miatt a csecsemő állandó kényelmetlenséget, nyugtalanságot, feszültséget tapasztal.

Összességében a traumás születés a babák esetében számos problémát okozhat: mint a nyugtalanság, alvási problémák, gyakori sírás, emésztési zavarok, kólika, szoptatási nehézségek, csípő diszplázia, hipotón vagy splasztikus izomzat, elmaradt fejlődés.

 

Hogyan segíthet a craniosacralis terápia?

A terapeuta alig érzékelhető, gyengéd érintésekkel képes feltárni és oldani a feszültségeket a craniosacralis rendszer finom, hullámzóan ritmikus mozgásában, és ún. mikromanipulációs technikák segítségével helyreállítani a koponyacsontok szabad mozgását, hogy visszaálljon a test egyensúlyi állapota és beindulhasson az öngyógyítás folyamata.

A craniosacralis terápia gyengéd módszere nemcsak a babák, de a mamák számára is ajánlott, és már a várandósság ideje alatt is alkalmazható. Sokat segíthet a szülésnél, illetve az azt követő testi-lelki regenerációnál, különösen a megterhelő, traumatizáló szülés esetén.