Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Dobozba zárt arcok

2020.05.29
Milyen árat fizetünk az online meetingekért?

A COVID-19 világjárvány pillanatok alatt virtuális térbe helyezte át az életünket és személyes kapcsolatainkat.

Sokan egy laptop és egy telefon – esetleg szűkebb családtagjaink –  társaságában zárkóztunk be otthonainkba, és a képernyő maradt az egyetlen kapcsolatunk a külvilággal és más emberekkel. Lakásunk lett a munkahelyünk, gyermekeink iskolája, és valószínűleg sosem töltöttünk ennyi időt a monitor előtt, - ergonómialig nem épp ideális körülmények között, – mint az elmúlt hónapokban.

Az eleinte izgalmasnak tűnő zoom meetingek, online órák, a Face-time beszélgetések és skype-partyk közepette azt tapasztaltuk, hogy miközben ki se kell mozdulnunk a lakásból fáradtabbak vagyunk, mint valaha.

 

A fizikai kimerüléstől az érzelmiig

Zsibbadó végtagok, hát-és derékfájás, fejfájás, izomfeszültség, szemszárazság, látásromlás- íme az egy pozícióban eltöltött munkaórák eredménye egy csokorba szedve.

És akkor még nem beszéltünk arról a fáradtságról, amit a videokonferenciák és társaik okoznak.

 

Mi az a zoom fáradtság?

Bár elsőre mindez kifejezetten kényelmesnek tűnik, az internetes társadalmi érintkezés idővel fárasztóbbá válhat a valós érintkezésnél. Ez az úgynevezett „zoom –fáradtság”, mely az egyik legnépszerűbb videochates alkalmazásról kapta a nevét.

A hagyományos beszélgetéseknél a szavak nélküli, ún. non verbális kommunikáció (testbeszéd) is jelentős szerepet kap; ide tartozik a szemkontaktus, mimika, gesztusok, térközszabályozás, testtartás, hanghordozás stb. Ilyenkor agyunk csak részben összpontosít a szavakra, hisz a mondanivalónkat számos egyéb jellel, útmutatással támogatjuk meg. Ezek az apró, tudat alatt dekódolt jelek komplex képet közvetítenek a másik fél szándékairól, és egyfajta alapot teremt az érzelmi intimitáshoz. Egy zoom beszélgetés során mindezen jelek 85%-a elveszik. Megszűnik a kézmozdulatok vagy egyéb gesztusok megtekintésének lehetősége, és a gyenge videominőség esetén az arckifejezéseké is.

Egy tipikus videohívás sokkal több erőfeszítést igényel, és a szavakra való folyamatos és intenzív figyelemre kényszerít.

Videócsetelés közben fokozottan ügyelnünk kell a figyelem fenntartására is, nehogy túl hamar ellaposodjon a beszélgetés.

A többszemélyes galéria nézet- online oktatás vagy munkahelyi meeting esetén még inkább fokozza ezt a problémát, hisz itt egyszerre több embert kell dekódolnunk, ami nagyon erős megosztott figyelmet követel.

Agyunkat elárasztják az ismeretlen, felesleges ingerek, miközben minden erejével hiábavalóan próbál összpontosítani arra, hogy non-verbális verbális jelzéseket keressen.

Ha tehetjük a zoom meetingeket váltsuk ki telefonbeszélgetésekkel, vagy legalább kapcsoljuk ki a képet, ez kevésbé terheli meg agyunkat, hisz csak egy hangra kell figyelnünk és helyet is változtathatunk közben.