Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Miért kemény ez a nyár a légúti allergiások számára?

2020.06.12
Az idei nyár nem kedvez a szénanáthával vagy asztmával küzdőknek, de a craniosacralis terápia az ő esetükben is segítséget nyújthat!

Amikor fű-fa-virág irritál

A szénanátha más néven allergiás nátha (rhinitis allergica) szervezetünk túlzott védekezési reakciója a különféle mikroszkópikus anyagokra; penészgomaspórákra, pollenekre, poratkákra, állatszőrre.

Ilyenkor az amúgy ártalmatlan anyagot agyunk veszélyes anyagként azonosítja, és minden egyes találkozáskor felveszi vele a harcot, elindítva az allergiás reakciót, és a vele járó kellemetlen tüneteket: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és szájpadlás viszketés, szemhéj vagy arcduzzanat, légszomj.

Az orr-garatüreg és a szempanaszok mellett kísérő tünetként megjelenhetnek bőrtünetek (pl. ekcéma), gyomor-bélrendszeri problémák, sőt akár migrén is. Mivel gyakran az éjszakai pihenés is lehetetlenné válik, a kialvatlanság miatt levertség, fáradtság, csökkent koncentrációs képesség jelentkezik. 

A szénanátha a leggyakoribb allergiás megbetegedés, valamilyen szinten a lakosság 10-15%-a küzd vele. A szezonális szénanáthában szenvedők nyáron elsősorban a fűféléktől (pl. parlagfű, üröm, gyermekláncfű), a csalántól és a gabonáktól (kukorica) szenvednek.

 

Viharos idő, hevesebb tünetek

Általános tévhit, hogy eső után tisztább lesz a levegő és csökken a pollenkoncentráció, a heves zivatarok, viharok kifejezetten rontanak a pollenhelyzeten.

A zivatarral együtt járó viharos szél ugyanis felkavarja és beszippantja a pollenszemcséket, amelyek apró darabokra töredeznek szét, és belégzéskor ezek a kisebb részecskék méretük miatt még mélyebbre jutnak a légutakba.

A szokásos tünetek jóval hevesebbé válhatnak, és akár asztmatikus rohamok is felléphetnek.

 

Esőben a spórák is lesben állnak

Az esős idő és a nedves, páradús levegő a penészgomba spórák számára is kedvező, koncentrációjuk ilyenkor a legmagasabb. Ez elsősorban a penészallergiások számára okozhat kellemetlen tüneteket, valamint az asztmások tüneteit is súlyosabbá teheti. A gombák nemcsak otthonunk falain, csempéin, nedves zugaiban bújhatnak meg; a kültéri gombafajok spórái a szabadban is előfordulnak, leginkább a kupacba gyűjtött leveleken, komposztban, kéregmulcsban, tűzifarakásokban vagy az avar alatt.

A pollenallergiával megegyező tünetek- tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés- súlyosabb esetben itt is asztmatikus köhögés, sípolássá, nehézlégzéssé fokozódhat. 

 

Fokozódnak az asztmás tünetek is

Az asztmás betegek sincsenek könnyű helyzetben.

Az ő tüneteiket a viharok mellett a hőmérséklet és a megnövekvő páratartalom is súlyosbíthatja, irritálva érzékeny légútjaikat, köhögést, zihálást, légszomjat és mellkasi szorítást okozva.

 

craniosacralis terápia a pollenallergia és asztma esetében is  hatékony segítséget jelenthet, gyorsan és kíméletesen, mellékhatások nélkül enyhítve a kínzó tüneteket, vagy végképp megszabadítva tőlük.

Szemben a hagyományos, tüneti kezelésekkel a kiváltó okokat próbálja meg felkutatni, Segít feloldani a tudat alatt, sejtszinten tárolt blokkokat és immunrendszerünk működését optimalizálva beindítani testünk öngyógyító folyamatait.