Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Amikor a járás együtt jár a fájdalommal

2020.06.26
Az egészséges erek rugalmasak és hajlékonyak, szerkezetük átalakulása azonban már a harmincas éveinkben is megkezdődhet.

Bizonyos kockázati tényezők együtt állásakor az erek megkeményedhetnek és beszűkülhetnek, kialakítva az érszűkületet.

Ide tartozik a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az ülőmunka, a túlsúly- valamint az örökletes tényezők.

 

Mi az érszűkület?

Az érszűkület az oxigént és a tápanyagokat szállító verőerek falának kóros megvastagodása és megmerevedése, mely csökkenti a keringő vér mennyiségét és a belső szervek, szövetek vérellátását. Az alsó végtagi érszűkület szimpla lábfájással kezdődik, de elhanyagolt esetben a szövetek elhalásához vezethet, sőt magát a végtagot is veszélyezteti.

Érszűkületet okozhat az is, ha az erekben bizonyos zsíros plakkok (koleszterin, lipdek) és egyéb anyagok rakódnak le az érfalon, melyek később leszakadhatnak és vérröggé válhatnak.

Mivel az erek fokozatos lassúsággal szűkülnek be, a betegség a kezdeti stádiumban többnyire tünetmentes.

 

4 jel, ami alsó végtagi érszűkületre utal

1. Lábfájdalmak

A feszítő, görcsös lábfájás az érszűkület tipikus tünete, mely kezdetben terhelésre (gyaloglás, lépcsőzés) jelentkezik, majd pihentetésre múlik.

Ilyenkor nyugalmi helyzetben még megfelelő a vérellátás, de járáskor éles, görcsös fájdalom lép fel, mivel az izmok megfeszülése tovább szűkíti az erek átmérőjét és csökkenti az áramló vér mennyiségét. Ha kis időre megállunk, az izmok ellazulnak, javul a vérkeringés és múlik a fájdalom, ám idővel újra fellép. Innen ered a „kirakatnéző betegség” elnevezés.

Idővel azonban a fájdalom nélkül megtett távolság csökken, végül már nyugalmi helyzetben is fennáll, a szövetek károsodnak, elhalnak és a végtagon fekélyek jelennek meg.

 

2. Hideg végtagok

Az elégtelen kiskeringésre utaló jel lehet a kezek, lábfejek fázékonysága, hidegsége, valamint a zsibbadás.

 

3. Bőr-és köröm tünetek

Az érintésre hideg, sápadt végtag, bőrpír, tördezett körmök, körömgomba és hiányzó szőrzet szintén utalhatnak érszűkületre.

 

4. Végtagi fekély, sebek

A nem gyógyuló sebek, fekélyek, a lábújjak elfeketedése szintén érszűkületre utaló súlyos jelek. Ezek akkor alakulnak ki, amikor az elégtelen vér-és oxigénellátás következtében a szövetek nem kapnak táplálékot és elhalnak.

 

A craniosacralis terápia segíthet a betegség kezelésében, a tünetek enyhítésében.