Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Nyár fejfájás nélkül!

2020.07.10
Odakint hét ágról süt a nap, miközben mi a szobánk sötét csendje és lüktető fejfájásunk rabjai vagyunk. De miért támad pont nyáron olyan gyakran a migrén? Elmondjuk!

A fejfájás és a migrén az egyik leggyakoribb fájdalom, amire a nyár folyamán panaszkodunk-különösen a forró, kánikulai napokon.

 

De miért pont nyáron támad a fejfájás?

Szakértői kutatások szerint a fejfájás gyakorisága a hőmérséklet emelkedésével egyenes arányban nő; kockázata 8%-kal növekszik minden olyan esetben, amikor a hőmérő higanyszála 9 fokkal feljebb kúszik.

A meleg kitágítja az agyi ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, ez pedig lüktető fájdalommal jár.

 

A forró hónapokban a leggyakoribb fejfájás a migrén, melyet számtalan dolog kiválthat: hőingadozás, páratartalom és légnyomás változás, erős napsugárzás, vakító napfény, viharok, szárazság.

A migrénes fejfájás általában lüktető, görcsös jellegű, szinte mindig hányinger, étvágytalanság, valamint a külvilág ingerei (fény, hangok, szagok) iránti fokozott érzékenység kíséri.

Ha migrénnel küzdünk, a nyári hónapokban egymást követő frontok súlyosbíthatják és gyakoribbá tehetik tüneteinket.

A migrénes betegek nagy része küzd fényérzékenységgel. A kutatók szerint a fokozott intenzitású napfény a nyári szezonban sűrűbben idézi elő a migrénes rohamokat, különösen azoknál a betegeknél, akik aurás migrénnel küzdenek.

 

De nemcsak a migrén gyakoribb nyáron! Az egyik legsúlyosabb típusú fejfájás, a cluster fejfájás heves, intenzív, féloldalas rohamokkal jelentkezik naponta több alkalommal, és hetekig-hónapokig gyötörhet minket. A cluster fejfájás szintén sűrűn fordul elő évszakváltáskor, például júliusban és augusztusban, amikor a rövid éjszakák és hosszabb nappalok felborítják alvási ciklusainkat.

 

Mi köze a melatoninnak a fejfájáshoz?

A melatonin hormon, amelyet az agyi tobozmirigyünk választ ki és azáltal, hogy elálmosít, segít irányítani az alvási ciklusainkat.

Vizsgálatok igazolták, hogy mind a migrénesek, mind a cluster fejfájós betegek esetén a melatonin szint alacsony.

Mivel testünk nappal világos, napfényes környezetben jóval kevesebb melatonint termel, a rövid éjszakák és fényes, hosszabb nappalok felboríthatják a megszokott alvási-ébrenléti ciklusainkat, ami fejfájáshoz vezethet.

 

A kiszáradás egyenes út a fejfájáshoz!

A migrént és a fejfájást a dehidratáció, valamint a fokozott verejtékezés miatti víz-és nátriumveszteség is kiválthatja, ezért mindig győződjünk meg róla, hogy elég folyadékot fogyasztunk a nyári melegben.

Célszerű, ha mindig magunknál tartunk egy üveg ásványvizet és rendszeresen iszunk belőle.

 

Tudta, hogy a craniosacralis terápia bármilyen típusú fejfájás esetében enyhülést vagy akár végleges gyógyulást nyújthat?