Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

8 tipp a migrénmentes nyárhoz

2020.07.24
Sokak számára nem a leégés vagy a parlagfű keseríti meg a nyarat, hanem a migrén és a fejfájás. Előző blogunkban írtunk róla, hogy miért pont nyáron vesz elő minket oly gyakran a fejfájás, most pedig adnánk néhány tanácsot, hogyan előzhetjük meg.

Étkezzünk a rendes időben!

A hőségben hajlamosak vagyunk kihagyni a főétkezéseket, vagy beérni egy tál levessel, esetleg gyümölcslével, holott a böjt vagy az étkezések kihagyása miatt lecsökkent vércukorszint már önmagában migrént válthat ki - különösen a nőknél.

Együnk rendesen, fogyasszunk könnyű fogásokat, és kerüljük a fűszeres és forró ételeket!

 

Hidratáljunk!

Mivel a migrént kiválthatja a dehidratáció, valamint a fokozott izzadás okozta víz-és nátriumveszteség, figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!

Amennyiben nem juttatjuk be a szükséges mennyiséget, szervezetünk elkezdi kivonni a sejtekből a vizet, hogy a fontosabb szervek megfelelően működhessenek, és megjelennek a dehidratáció tünetei. Ennek egyik egyértelmű jele a fejfájás.

Jó, ha mindig ott van a kezünk ügyében vagy a szemünk előtt egy palack ásványvíz, hogy ne feledkezzünk meg a napi 3-4 liternyi folyadék elfogyasztásáról.

Ha fájni kezd a fejünk, igyunk egy nagy pohár vizet, ez segít kiegyensúlyozni testünk elektrolitszintjét!

 

Óvjuk a fejünket!

Bármilyen rövid időre is lépünk ki a napfényre, ne felejtsünk el kalapot vagy sapkát tenni a fejünkre! A strandon használjunk napernyőt vagy sátrat.

Tűző napon nem elég a fejünket kell lefedni, hogy elkerüljük a fejfájást. Viseljünk széles karimájú kalapot, amely távol tartja a napot a nyakunktól, a mellkas felső részétől, a hátunktól és az arcunktól is.

 

Óvatosan az illatokkal!

Ha fényvédőt, rovarriasztót vagy egyéb nyári kozmetikumot vásárolunk, mindenképpen illatmentes termékeket keressünk!  A nyári fejfájás egyik fő oka az erős illatú termékek, ezeket érdemes kerülni!

 

Aludjunk eleget!

Az alváshiány nem csupán csökkent fizikai és szellemi teljesítményhez vezethet, de fejfájáshoz is. Felnőttként átlagosan 7-8 órányi alvásra van szükségünk, hogy testünk megfelelően tudjon működni. Nyáron a hosszabb nappalok miatt szervezetünk melatonintermelése csökken. Az „alvási hormon” hiánya felboríthatja megszokott alvási-ébrenléti ciklusainkat, ami fejfájáshoz vezethet. Emellett az alváshiány következtében kialakuló alacsony szerotoninszint szintén okozhat fejfájást.

 

Teremtsünk megfelelő hőmérsékletet!

Figyeljünk oda a megfelelő hőmérsékletre, és kerüljük az erős hőingadozást! A szobahőmérséklet 25–27 Celsius fok ideális az emberi test számára. Ha klímát használunk, ügyeljünk rá, hogy a külső és belső hőmérséklet között ne legyen több 8 Celsius foknál.

 

Kerüljük a koffeint!

A koffeines italok túlzott fogyasztása szintén előidézhet fejfájást. A koffein egyrészt befolyásolja agyunk vérellátását, másrészt függőséget okoz, a megvonás fejfájással, ingerlékenységgel járhat együtt.

 

Kerüljük a hőkibocsátást!

A strandröplabda, a tenisz a szabadban vagy a túra a tűző napon kiszáradást és fizikai stresszt okozhat, miközben szemünk is ki van téve a vakító napfénynek. Illesszük ezeket a tevékenységeket a kora reggeli vagy naplemente utáni órákba, vagy sportoljunk zárt, légkondicionált helyen.

 

A fejfájás és a migrén igen eredményesen kezelhető craniosacralis terápiával is! Segít megtalálni és feloldani a probléma forrását jelentő, sejtszinten tárolt stresszt és beindítani testünk öngyógyító folyamatait, hogy akár egy életre megszabadulhassunk a kínzó fejfájástól.