Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Mit tehetünk a lappangó ellenséggel szemben?

2015.12.29
A cukorbetegség igazi csendes gyilkos.

Több típusa van, míg az 1-es típusú cukorbetegség gyorsan, gyermek- vagy fiatalkorban, olyan jellegzetes klinikai tünetekkel jelentkezik, mint a sok vizelet, a fogyás, a szomjúság, vagy szélsőséges esetben a diabéteszes ketoacidózis, ami az elektrolitok egyensúlyának megbomlása miatt könnyen kómához vezethet, addig a 2-es típus sokkal alattomosabb, tipikusan tünetszegény, sokszor akár évtizedekig rejtve maradhat, miközben romboló tevékenysége súlyos szövődményekhez vezethet.

Megesik, hogy a cukorbetegség kialakulása után 15-20 évvel kap a beteg diagnózist olyan súlyos kórképek miatt, mint a vakság, veseelégtelenség, vagy a szélsőséges érszűkület.

A szövődmények közé tartoznak még a bakteriális és gombás bőrfertőzések, melyek az immunrendszer csökkent kapacitása miatt nehezebben gyógyulnak, akárcsak bármilyen seb, legyen szó sebészi vágásról vagy egyszerűbb bőrsérülésről.

Minden ismert betegre jut legalább egy diagnosztizálatlan, így különösen nagy szerepe van a tudatosságnak a tünetek, vagy akárcsak a kockázati tényezők felismerésében, és fontos szempont a prevenció is, hiszen a 2-es típusú cukorbetegség fő kiváltó okai valójában ismertek.

Fontos és egyértelmű összefüggést mutat a betegség a túlsúllyal, a mozgásszegény életmóddal, a hajlam ráadásul öröklődik, tehát a családi halmozódás is lehet vészjelzés egy potenciális páciens számára. Ráadásul már 300 éve leírta Thomas Willis a diabétesz és a depresszió kapcsolatát is, a hosszan tartó emocionális stressz a vércukorszint emelésén keresztül szintén komoly befolyásoló erővel bír.

S, hogy mit tehetünk mégis?

Először is, figyeljünk magunkra! A testünk pontosan tudja, hogy működhet a legjobban. Ha fokozott kockázati csoportba tartozunk, mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat. Másodszor, a craniosacralis terápia is sokat tehet ilyen esetben. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulási folyamata és gyógyulása egyaránt összefüggésben van az emocionális stressz csökkenésével, a hormonrendszer korrekt működésével és az immunrendszer serkentésével.

Mindhárom területen bizalommal várhatunk segítséget a craniosacralis terápiától, akár preventív jelleggel, akár kezdeti stádiumban, vagy már teljesen kialakult betegség esetén is.