Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Kiégve

2017.03.03
A kiégési szindróma (angolul burnout syndrome) azokat érinti, akik humán területen dolgoznak, illetve munkájuk során társadalmi és/vagy segítő feladatokat látnak el (orvosok, ápolónők, szociális munkások, pedagógusok stb.).

Mivel munkájukhoz az átlagosnál jóval nagyobb mértékű empátiára van szükségük, a hosszú távú intenzív érzelmi megterhelés előbb-utóbb fizikai-érzelmi-mentális kimerültséghez vezet.

A kiégés mögött egyéb okok is állhatnak: stressz, túl nagy felelősség, gyakori krízishelyzet, a munka iránti motiváció csökkenése, a munkahelyi vagy anyagi elismerés hiánya, a munkahelyi kapcsolatok megromlása, adminisztratív terhek stb.

Az érzelmi blokkokhoz idővel olyan testi tünetek is társulhatnak, mint a kimerültség, krónikus fáradtság, fejfájás, emésztési problémák, alvászavarok. A pszichés tünetek között pedig gyakran jelentkezik szorongás,  ingerültség, koncentrációs zavarok, stressz.

Sokaknál megnő az alkoholfogyasztás, a kávé, dohány, egyéb drogok használata.

A fáradság, közöny, fásultság elmélyülésével a kiégésben szenvedő beteg teljesen elveszíti korábbi motivációit. Munkamorálja és teljesítménye leromlik, közömbössé válik, személyes kapcsolatai fellazulnak, magányossá válik.

Miközben komoly egzisztenciális problémákkal, valamint a reménytelenség érzésével küzd, egyre kétségbeesettebbé válik. Ez akár teljes munkaképtelenséghez, önpusztításhoz, depresszióhoz is vezethet.

 

A burnout 5 szakasza:

A kutatások alapján a kiégés folyamatára jellemző mechanizmus általában minden érintettnél hasonló szakaszokkal zajlik le.

Idealizmus szakasza:

Kezdeti lelkesedés, gyakran irreális célok kitűzésével, fokozott teljesítmény.

Realizmus szakasza:

Az egyén tisztában van képességeivel, kompetenciájával, tevékenységének lehetőségeivel és korlátaival, valóságos képet alkot önmagáról és a munkájáról.

Stagnálás/ kiábrándulás szakasza:

Csökken a teljesítőképesség, a motiváció, az érdeklődés, a nyitottság. A munka rutinszerűvé válik.

Frusztrációs szakasz:

Szakmabeli visszahúzódás, a saját tudásuk és hivatásuk értelmének kétségbe vonása.

Apátia, fásultság szakasza:

Motiváció teljes hiánya, a pálya elhagyása.

 

Hogyan védekezzünk a burnout ellen?

 A kiégés megelőzhető és kezelhető probléma, persze ehhez fontos, hogy mielőbb felismerjük fenyegető jeleit. Ebben kiemelt szerepe lehet a kollégáknak, akik szükség esetén segítséget nyújthatnak az érintettnek. A munkahelyi problémák elviselését megkönnyíthetik a munkahelyen kívüli baráti kapcsolatok, a támogató családi légkör. Megelőzésében nagy szerepe van a képzéseknek, továbbképzéseknek, tréningeknek, a támogató jellegű munkahelyi kapcsolatoknak. Fontos lehet a kellő önismeret, a személyes motivációk és hivatásunk határainak tisztázása is.

A burnout elleni leghatékonyabb megoldási mód a prevenció, ezért fontos, hogy a munka mellett elég időt szakítsunk a pihenésre, konstruktív kikapcsolódásra is.

 

Úgy érzi Ön is érintett? A craniosacralis terápia – ahogy a legtöbb mentális és lelki probléma kezelésében- a kiégés szindróma esetén is segítségére lehet!