Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

HOGY LEHET, HOGY NEM VAGY BOLDOG?

2017.03.22
A szülést követő időszak fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő az anyák számára. Hát még, ha a kialvatlanság és kimerültség mellett a bűntudattal is meg kell küzdeniük, hogy környezetük várakozásával szemben nem tudnak szívből örülni a babájuknak.

Az állandó lehangoltság, ingerlékenység, sírás olyan figyelmeztető jelek, melyeket muszáj komolyan venni, hisz a szülés utáni depresszió kezeletlen tünetei egyaránt ártanak babának és mamának.

 

Baby blues

A szülést követő pár napban a nők nagy részénél (50-80%) jelentkezik az ún. baby blues vagy más néven gyermekágyi szomorúság. Legfőbb jellemzője a hiperérzékeny, instabil hangulat, amikor pl. az euforikus boldogságérzés hirtelen sírógörcsbe vált át.

Ez a hormonális okokra visszavezethető állapot természetesnek mondható és általában néhány nap után magától rendeződik. Bizonyos esetekben azonban megmarad, sőt fokozódik is, ilyen esetekben beszélhetünk szülés utáni depresszióról, mely a kismamák több mint 10%-át érinti.

Kiváltó okai közt számos tényező állhat: genetikai érintettség, korábbi hangulati zavarok illetve depresszió, rosszul megélt terhesség, anyaságtól való félelem, önértékelési vagy párkapcsolati problémák, stresszes életesemények stb.

 

Milyen tünetek utalnak szülés utáni depresszióra?

A szülés utáni depresszióban szenvedőkre a depresszió klasszikus tünetei mellett a terhességgel, a gyermek gondozásával kapcsolatos jellemzők is társulnak. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • állandó szomorúság, rosszkedv
  • bűntudat, szégyen érzése
  • állandó fáradtság, kimerültség, enerváltság
  • az anyai szereppel kapcsolatos szorongás, félelmek, alkalmatlanság érzése
  • örömtelenség, érdektelenség, kiüresedettség érzése
  • túlzott ingerlékenység, szorongás
  • alvászavarok (kevés alvás, aluszékonyság)
  • koncentrációs és memória zavarok, feledékenység
  • negatív gondolatok, túlzott félelem attól, hogy a babával valami rossz dolog történik
  • a baba iránti túlzott aggodalom vagy érdektelenség
  • lassú döntéshozatal, önállótlanság
  • félelem a kontrollvesztéstől
  • kilátástalanság, illetve kiszolgáltatottság érzés

 

Egy újszülött harmonikus fejlődése csak egy kiegyensúlyozott, gondoskodó, támogató anya mellett valósulhat meg, így a depressziós állapot a kismamák pszichés egészségén túl sajnos babájuk fejlődésére is negatív hatást gyakorol.

A csecsemő élete első hónapjaiban kizárólag az édesanyja által képes meghatározni magát, tőle vár megnyugtató megoldást belső, ösztönös szorongásaira, valamint a stresszhelyzetekre is. Egy érzelmileg terhelt, szorongó, bizonytalan, illetve érzelmileg elérhetetlen anyuka nem képes megfelelni ennek a feladatnak, s ha a baba igényei kielégítetlenek maradnak, akkor jelentős, akár életre szóló fejlődési és kötődési zavarok alakulhatnak ki nála.

 

Fontos a gyors segítség!

A legfontosabb lépés a felismerés, hogy az anyuka vagy a környezete felfigyeljen a tünetekre és azonosítsa a problémát, amely már túlmutat a szülés utáni kimerültségen: a szülés utáni depressziót.

A pszichológusi segítség egyik gyors és hatékony alternatívája lehet a craniosacralis terápia is, mely szavak nélkül képes feltárni a probléma gyökerét, és beindítva szervezetünk öngyógyító képességeit komoly és tartós változást érhet el.