Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A stressz és a párkapcsolat

2017.02.18
A kutatások szerint a stressz a párkapcsolatok egyik leggyakoribb ellensége, amely lassan, de biztosan ássa alá két ember társas életét.

Szinte mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük, túl nagy rajtunk a felelősség és a nyomás, és erőnkön felül kell teljesítenünk.

A stressz szervezetünk különböző tartós negatív ingerekre adott válaszreakciója. Amennyiben állandósul és elhatalmasodik rajtunk az intim kapcsolatunkat is hátrányosan befolyásolja.

Hiszen ha állandóan ingerültek, idegesek és türelmetlenek vagyunk, ha idegeink a robbanásig feszülnek, ha nem pihenjük ki magunkat, nem tudunk odafigyelni párunkra és elutasítjuk a szexet, azt kapcsolatunk legfeljebb ideig-óráig vészelheti át.

A kutatások szerint a stressz leginkább a nőket érinti: egyrészt természetüknél fogva többet aggódnak és rágódnak a problémákon, másrészt így reagálnak a női szerepkör.összetett kihívásaira. Őket ugyanis az anyai, munkahelyi és háziasszonyi teendők összeegyeztetése gyakran erejükön felül megterheli.

A nők többsége a munkahelyieknél sokkal nehezebben viseli a családi, vagy párkapcsolati konfliktusokat.  Ha itt nem kapják meg a kellő támogatást és elismerést partnerük részéről, elhagyatottnak érezhetik magukat, és helyzetüket egyre stresszesebbnek fogják megélni.

Míg a nők az őket érő negatív ingerekre hajlamosak befelé fordulással reagálni, a férfiak jellemzően a külvilág felé fordulnak.

Az erősebbik nem számára a stresszt leggyakrabban munkahelyi, illetve anyagi problémák okozzák, és ők stresszhelyzetben többnyire sokkal aktívabbá, agresszívabbá válnak , néha kifejezetten durvák és önzők lesznek. Ugyanakkor a párkapcsolatban jelentkező konfliktusok kezelése a férfiaknak számra jóval nehezebben megy

A kommunikációs gátak és problémák következtében lazul a párunkkal szembeni bizalom, csökken vagy megszűnik a gyengédség és intimitás, és helyét – vérmérséklettől függően- átveszi az állandó háborúskodás vagy közöny.

Ez előbb vagy utóbb szakításhoz-, váláshoz-, súlyosabb esetben pedig akár verbális vagy fizikai bántalmazáshoz is vezethet.

A craniosacralis terápia segítségével mélyen ellazult állapotba kerülhetünk, ahol szavak nélkül adhatjuk át magunkat ránk törő érzéseinknek, gondolatainknak.  Mindeközben oldódhatnak a testünk szöveteiben elraktározott lelki-érzelmi-pszichikai blokkok, megszabadítva bennünket az elfojtott múltbéli traumáktól, valamint az általuk kiváltott stressztől egy teljesebb és egészségesebb élet, valamint párkapcsolat reményében.