Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Ha a gyerek „nem bír magával”...

2017.09.07
Ha van iskoláskorú gyermekünk, valószínűleg mi is ismerjük az ADHD mozaikszó jelentését (attention deficit hyperactivity disorder), hisz napjainkban ez a leggyakrabban diagnosztizált pszichiátriai rendellenesség a gyerekek és a tizenévesek körében.

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) diagnosztizált gyermekek száma világszerte fokozatosan növekszik, így ma már jó eséllyel minden osztályban ül legalább egy ADHD-s tanuló. Szerencsés esetben nem a miénk.

 

Honnan ismerhető fel ez a betegség?

A gyermekkorban előforduló figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egyik gyakori tünete az impulzivitás, ami számos viselkedésmintában jelentkezhet.

Ilyen a nyugtalanság, az állandó nyüzsgés, a mozgáskényszer, a szertelenség, a veszélyérzet hiánya, a figyelem-és koncentrációs zavar, az indulatosság, az agresszivitás, a figyelmet követelő magatartás, a koordinációs és tanulási nehézségek, az impulzív kommunikáció, az emocionális nehézségek és a kontroll problémák.

 

Mi okozza a tüneteket?

Az ADHD kialakulása mögött az agy működésének eltérése (egyes agyi területeken alulműködés, míg máshol túlműködés figyelhető meg), illetve az idegrendszer részleges éretlensége áll.

Ez az éretlenség több területen is jelentkezhet, problémát jelenthet a két agyfélteke integrációjában, és zavart okozhat az ingerek speciális feldolgozásában.

Az ADHD-ra jellemző viselkedési tünetek megjelenését leggyakrabban a végrehajtó funkciókért és az önszabályozásért felelős frontális kéreg (homloklebeny) fejlődési és működési hiányossága okozza.

EEG vizsgálatok kimutatták, hogy amikor a figyelemzavaros gyerekek egy adott feladatra próbálnak összpontosítani a frontális lebeny területén a lassú hullámok túlsúlyba kerülése figyelhető meg; ez pedig a homloklebeny alulműködésével, ezáltal a mentális teljesítmény csökkenésével jár együtt.

 

Gyógyszerek helyett..

Azon szülők számára, akik – érthető okokból – szeretnék elkerülni gyermeküknél a gyógyszeres kezelést, a különböző fejlesztő terápiák mellett rendelkezésre áll a craniosacralis terápia is, melyet négy évtizede használnak sikeresen az ADHD kezelésére. 

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő gyermekek esetében ugyanis a gerincvelőt és az agyat körülvevő fasciák (kötőszövetek) általában valamilyen oknál fogva blokkolva vannak. A blokkok oka lehet fizikai (születés, baleset, rossz tartás, megerőltetés, műtét) vagy akár lelki-érzelmi is.

A fasciák feszültsége pedig befolyásolja a hozzájuk kapcsolódó szövetek és csontos szerkezetek működését, szabad mozgását, valamint az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlását.

Mivel az agyi gerincvelői folyadék (liquor) táplálja az agyat és a gerincvelőt, működésének zavara kihatással van az egész központi idegrendszer működésére is.

 

A craniosacralis terápia gyengéd érintéseken keresztül kezeli a problémát, azáltal, hogy oldja a fent említett blokkokat, normalizálja az agyi-gerincvelői folyadék áramlását és javítja a koponyán belüli keringést.

A fokozott keringés segít az agy sejtjeinek abban, hogy megkapják az optimális működéshez szükséges tápanyagokat, illetve megszabaduljanak a lerakódott méreganyagoktól.

Ez a kezelés teljes biztonsággal, mellékhatások nélkül serkenti az agyműködést és harmonizálja az idegi funkciókat, segítségével jelentős javulás érhető el a gyerekek viselkedésében, tanulmányi eredményében.