Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Életek hullámvasúton II.

2018.11.18
A felnőttkori figyelemhiányos zavar (ADHD) tünetei II.

Ha lemaradtál, a cikk első részét itt találod: kattints ide.

 

8.Önértékelési problémák

Az alacsony önbecsülés egyenes következménye az éveken, évtizedeken keresztül elszenvedett kritikáknak, magánéleti vagy szakmai kudarcoknak.

Nem csoda, hogy az ADHD-s felnőttek többnyire úgy gondolják, hogy valami baj van velük és/vagy nekik valamiért a legnagyobb igyekezetük ellenére sem jönnek össze a dolgok.

 

9. Motiváció hiánya

Ahogy az ADHD-s gyerekek nehezen szánják rá magukat a leckeírásra, úgy a felnőttek is szívesen halogatják a számukra kellemetlen, kihívást jelentő teendőket.

Az állandó halogatás gyakran növeli a meglévő munkahelyi vagy személyes problémákat, hisz nem tudják időben befejezni az adott feladatot, vagy éppen el se kezdik. Tovább nehezíti az ADDS felnőttek életét, hogy képtelenek tartósan egyvalamire összpontosítani.

Gyakori, hogy nem veszik észre a részleteket, és emiatt könnyen hiba csúszik a munkájukba.

 

10. Nyugtalanság és szorongás

A nyugtalanság és a szorongás az ADHD-s élet szerves része. A hiperaktivitás a felnőttek esetében másképp jelentkezik, de náluk is tipikus lehet az izgő-mozgó magatartás, a tény, hogy nem tudnak nyugodtan ülni, a fel-alá járkálás, ujjdobolás, lábrázás stb.

Hajlamosak folyamatosan feleslegesen aggodalmaskodni, és, ahogy kipipálnak egy problémát újabb aggódnivaló után néznek.

 

11. Fáradtság

A hiperaktivitás és állandó ingerkeresés és nyugtalanság ellenére a fáradtság is tipikus tünet lehet az ADHD-sok esetében. Ez összefügghet a betegséggel gyakran együtt járó alvászavarokkal, vagy azzal, hogy az erőn felül teljesített koncentráció és szervezés teljesen kimeríti őket.

 

12. Ingerkereső magatartás

Az ADHd-s felnőttek nem viselik jól a rutint és az unalmat, gyakran keresik az erős ingereket, melyek összhangban vannak a bennük kavargó örvényekkel.

 

13. Függőség

Az ADHD-val rendelkező emberek könnyen lesznek valamilyen függőség rabjai, mint pl az cigarettáé, alkoholé, evésé, vásárlásé vagy gyógyszereké.

 

14. Bizonytalanság

Jellemző az ADHD-sokra, hogy élethelyzetüktől függetlenül is állandóan bizonytalannak érzik magukat, mintha életük bármikor összedőlhetne.

 

Látható, hogy az ADHD tünetei igen széles spektrumon mozognak. Azok, akik évtizedek óta élnek így, úgy érezhetik, hogy nekik valamiért soha nem sikerül semmi és már sosem lesznek képes irányítani az életüket és megvalósítani a terveiket. Éppen ezért a felnőttkori ADHD diagnózisa óriási segítséget és reményt jelenthet. Segít megérteni, hogy nem önmagukat kell hibáztatni, és a nehézségek, amelyekkel együtt élnek a figyelemhiányos rendellenesség tünetei - nem pedig személyes gyengeség vagy jellemhiba következményei.

 

Mit tehet a cranosacralis terápia az ADHD esetén?

A craniosacralis terápia hatékonyan segíthet az ADHD tüneteinek kezelésében, és vele járó a stressz csökkentésében. 

A craniosacralis kezelés gyengéd érintésekkel oldja a kötőszöveti blokkokat, optimalizálja az agyi-gerincvelői folyadék áramlását és a koponyán belüli keringést, ezáltal serkenti az agyműködést és harmonizálja az idegi funkciókat.

Forrás: Edward M. Hallowell- John J. Ratey: Szétszórtság