Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Életek hullámvasúton

2018.11.09
A felnőttkori figyelemhiányos zavar (ADHD) tünetei I.

Míg az ADHD-ban, vagyis a figyelemhiányos hiperaktvitás zavarban diagnosztizált gyerekek száma folyamatosan növekszik, a felnőttek esetében a probléma gyakran rejtve marad. Pedig ez az idegrendszeri rendellenesség nem tűnik el csupán azáltal, hogy felnövünk, legfeljebb más tüneteket mutat.

A kezeletlen ADHD számos mentális és fizikai problémát okozhat, amely kihathat a munkánkra, személyes kapcsolatainkra és a mindennapi életünk bármely területére, így fontos, hogy felismerjük a jeleit.

 

1. Fókusz hiánya

A figyelemzavar az ADHD egyik legtipikusabb jele, ahogy gyermekként, úgy felnőttként is.

Az érintettek számára problémás vagy éppen lehetetlen lehet a tartós koncentráció, és figyelemük külső ingerekkel könnyen elterelhető. Hajlamosak könnyen elkalandozni és fejben egészen máshol járni, akár egy négyszemközti beszélgetés kellős közepén is.

 

2. Hiperfókusz

A hiperfókusz látszólag teljesen ellentmond a figyelemzavarnak, de az őket érdeklő témákba az ADHD-sok képesek annyira belemerülni, hogy közben teljesen megfeledkeznek a külvilágról, az idő múlásáról, sőt akár fizikai szükségleteikről is.

 

3. Szervezési zavarok

Az ADHD-sok számára az élet gyakran kaotikusnak tűnik. Azt követően, hogy kikerülnek az iskolai és a szülői kontroll alól, és nincs aki, megszervezze az életüket, gyakran teljesen elveszítik az irányítást és képtelenek nyomon követni, illetve rangsorolni a feladataikat.

A sok apróság komoly zűrzavarhoz vezethet: elfelejtett határidők, befizetetlen számlák, fontos találkozók, üres hűtőszekrény.

 

4. Időkezelési problémák

Az ADHD-ban szenvedő felnőtteknek többnyire nehézségeik vannak az idő hatékony felhasználásával, beosztásával.  Elpepecselhetnek jelentéktelen apróságokkal, miközben fontos, határidős feladatokról lecsúsznak. Gyakran jellemzi őket krónikus késés és állandó halogatás.

 

5. Feledékenység

Az ember időnként elfelejt dolgokat, de az ADHD-val rendelkező ember számára a feledékenység a mindennapok része. Megfeledkezhetnek fontos határidőkről, elintéznivalókról, vagy éppen arról, hogy mit hova tettek. A feledékenység káros lehet a karrierjükre és a kapcsolataikra is, mert könnyen összekeverhető a gondatlansággal, felelőtlenséggel és megbízhatatlansággal.

 

6. Impulzivitás

Az ADHD-val küzdő emberek impulzivitása több területen is megnyilvánulhat, de az egyik legtipikusabb, hogy nehezen uralkodnak a szavaikon és tetteiken. Ami a szívükön, az a szájukon, de jellemző lehet a túlzott költekezés, a mások szavába való belevágás, vagy, ha hirtelen változtatnak a korábbi terveiken, pályájukon.

 

7. Érzelmi problémák

Az érzelmileg labilis, hullámzó kedélyállapot és a gyakori hangulatváltozások nem könnyítik meg az ADHD-sok életét. A kisebb akadályok, problémák, melyekre az átlagember csak legyint, számukra elviselhetetlennek tűnhetnek. Az érzelmeik egyik pillanatról a másikra változhatnak meg, és gyakoriak náluk az olyan hangulati zavarok, mint a depresszió és mániás depresszió.

A kezeletlen érzelmi problémák komoly komplikációkat okozhatnak a személyes és szakmai kapcsolataikban is.

Türelmetlenek, nehezen viselik az unalmat és a frusztrációt is, és folyamatos ingerekre van szükségük. Mivel nem igazán képesek kontrollálni az érzéseiket, agressziójukat, gyakoriak náluk a dühkitörések is.