Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Másképp megérkezni

2018.02.06
A szülés és a megszületés egyaránt kockázatos vállalkozás. Hogyan segíthet ebben a craniosacralis terápia?

Nemcsak szülni nehéz, megszületni is, hisz nemcsak az anya küzd erőn felül azért, hogy a kicsi világra jöjjön, a baba is megvívja élete első nagy küzdelmét.

Ez pedig nem mindig sikerül tökéletesen.

 

A terhesség utolsó heteiben az anyaméhben már nagyon szűkös a hely, ami korlátozza a baba mozgását. Ez tovább fokozódik a szülés során, amikor a baba teste összenyomódik, hogy áthaladjon a szülőcsatornán. 

A születési folyamat alatt a csecsemő által tapasztalt stressz és kompresszió hatással lehet a baba puha koponyájára, amelyet úgy terveztek, hogy képes legyen idomulni a szülőcsatorna méreteihez.  A szülés során a kutacsok (vagyis a koponyavarratok találkozásánál elhelyezkedő lágyrészek) megkönnyítik a fej áthaladását a szülőcsatornán, azzal, hogy teret adnak a koponyacsontok rugalmas mozgásának.

Ez egy természetes folyamat melyet a csecsemők többnyire gyorsan korrigálnak, a koponyacsontok fokozatosan visszacsúsznak eredeti helyükre, a kutacsok pedig idővel bezáródnak; az eltorzult fej visszanyeri optimális alakját. Ám a születéssel járó fokozott stressz, illetve a fejet érő túl nagy nyomás hátrányosan befolyásolja ezeket a helyreállítási folyamatokat.

A koponya csontjai ugyan visszacsúsznak, de nem a megfelelő helyzetbe, hanem attól kissé eltérőbe. Ezek a minimális elmozdulások a kötőszöveteken keresztül a test többi részén is feszültséget generálhatnak, valamint nyomást gyakorolhatnak az agyra is.

A csecsemőnél pedig olyan tüneteket okozhatnak, mint a nyugtalanság, alvási nehézségek, gyakori sírás, emésztési zavarok, kólika, mentális vagy fizikai fejlődési lemaradás.

 

Hogyan segítheti a craniosacral terápia a szülés előtt és után?

Egyrészt már a szülés előtt segíthet az anyának azáltal, hogy oldja és ellazítja a csont- és izomrendszerében, valamint a méhében és a szülőcsatornában kialakult feszültséget. Ez nagyban megkönnyítheti, gyorsabbá és stresszmentesebbé teheti a baba „utazását”.

Másrészt- a már kialakult problémák esetén hatékonyan segítheti a tünetek kezelését.

Gyengéd érintésekkel eléri, hogy a lágy koponyacsontok optimális helyzetbe kerüljenek, elősegítve ezáltal, hogy a baba felszabadíthassa fizikai és érzelmi feszültségeit, és beindíthassa szervezetének öngyógyító folyamatait.

 

Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia gyermekeknél?

Mivel a kezelés során rendkívül gyengéd, alig észrevehető érintéseket alkalmaz, a craniosacralis terápia az egyik legbiztonságosabb módszer, amellyel csecsemőket (akár újszülötteket) és kisgyermekeket kezelhet (még akut fájdalommal járó állapotok esetén is).

Tekintve, hogy kezelés igen gyengéd és megnyugtató, a csecsemők és gyerekek számára kifejezetten kellemes, ellazító, pozitív élményt jelent.