Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Így üljünk a monitor előtt!

2017.02.01
9 Tipp, hogy ne fájjon a hátunk az üléstől!

Manapság már kisiskolás kortól ülve töltjük a napjaink nagy részét, azzal sem törődve, hogy legalább az ülő pozíciónak megfelelő körülményeket teremtsünk gerincünk számára.

Pedig a helytelen ülés és a rossz tartás majdnem duplán megterheli a porckorongokat az álláshoz képest.

Így nem meglepő, ha egyre többen panaszkodnak a nyak, a váll, a derék és a hát fájdalmaira és egyre fiatalabbak kerülnek orvoshoz különböző gerincproblémákkal.

A monitor előtti görnyedés és a mozgásszegény életmód idővel akár súlyos porckorongsérvet is okozhat, így különösen fontos, hogy több figyelmet szenteljünk a helyes testtartásnak ülés közben.

 

A helyes ülést már kisgyermekkorban érdemes megtanulni, mert ha a rossz testtartás rögzül, azt később már nehéz korrigálni. Ráadásul a helytelen ülés a testtartásért felelős izmok zsugorodásához és gyengüléséhez is vezethet és légzésünk is felületessé válik.

 

Hogyan üljünk helyesen a monitor előtt?

  1. Üléskor csússzunk teljesen hátra a szék ülőfelületén és támasszuk meg medencecsontunkat és derekunkat a széktámlának. A háttámlának nagy szerepe van a derekunkra nehezedő nyomás csökkentésében, ezért a derékrészen fontos, hogy megtámasztva legyen a derekunk, enyhe homorított helyzetben. A lapockánkat már nem feltétlen kell, hogy megtámassza a háttámla, hogy karjaink szabadon mozoghassanak.
  2. Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatunkat.
  3. Ülő helyzetben talpunk alátámasztása mellett a térdünk és a csípőnk kb. 110 fokos szöget zárjon be.
  4. A szék magasságának olyannak kell lennie, mint a lábszárunk hosszának, így a talpunk kényelmesen tud a földön pihenni. (Ha a lábunk nem támaszkodik, az derekunkat terheli.)
  5. Az asztal magassága akkor megfelelő, ha nem kell fölé görnyednünk és az alkarunk is kényelmesen alá van támasztva írás közben.
  6. Egyenes gerinccel üljünk, ne tartsuk feszesen vállainkat.
  7. A képernyővel pont szemben üljünk, ne kelljen tartósan oldalra nézni. A képernyő teteje legyen szemmagasságban.
  8. Üljünk olyan közel az asztalhoz, hogy a fej előre tolása nélkül is jól lássuk a monitort.
  9. Használjunk ülőpárnát vagy üljünk instabil fitball labdán. Ezek az eszközök – a mikromozgásoknak köszönhetően – elősegítik a gerinc melletti izmok aktivitását ülés közben, így elkerülhető a merev és a görcsös testtartás.

 

A craniosacralis terápia már kialakult gerincproblémák esetén is segítséget nyújthat: A fasciákon keresztül ellazítja a gerinc környéki izmokat, beindítva a szervezet saját öngyógyító folyamatait, csillapítva a fájdalmat és elősegítve a gyógyulást.