Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Nyakunkon a baj!

2017.05.11
A nyaki gerinc testünk egyik legmozgékonyabb, leginkább igénybevett része, ha nem vigyázunk rá, számtalan probléma forrása lehet.

A csigolyák közt található porckorongok két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.

Amennyiben a rostos gyűrű meggyengül, a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről, és először kiboltosulás (protrusio), később pedig sérv (discus hernia) alakul ki, mely súlyosabb esetben ki is szakadhat.

Sajnos a nyaki gerincsérv bármely fázisa intenzív fájdalmakkal, különböző idegi tünetekkel és mozgáskorlátozottsággal járhat.

 

Honnan tudhatom, hogy nyaki gerincsérvem van?

A nyak  hét nyakcsigolyából áll, melyek enyhén homorú ívet (lordózis) alkotnak. 

Ez a homorulat a tartósan helytelen testtartás esetén kiegyenesedhet, vagy akár domborulatba is átfordulhat.

A napi 8-10 órás íróasztalnál, számítógépnél ülés- mereven egy irányba nézve- egyenes út a gerincproblémákhoz. A tartósan görnyedt, merev nyaktartás hatására a nyaki gerinc melletti izmok bekeményednek, görcsössé és feszessé válnak, mozgásuk korlátozottá válik.

A nyaki gerincproblémák egyik jellegzetes tünete a kiegyenesedett nyak, illetve az ún. előre helyezett fejtartás. Ezt mi magunk is leellenőrizhetjük: egészséges esetben a fül és a vállcsúcs egy vonalban kellene, hogy legyenek.

A sérv lehetőségére eleinte a nyaki fájdalom, éjszakai nyak elalvások, a nyaki mozgások korlátozottsága, valamint az izmok merevsége hívhatja fel a figyelmet. Később, amikor az ideg nyomás alá kerül, jelentkeznek az idegérintettségre utaló tünetek: a karba, ujjakba kisugárzó zsibbadás, izomgyengeség, akár izombénulás, fejfájás, fülzúgás, szédülés.

A sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye.

 

Lehet, hogy a laptop a bűnös?

Az egész napos, megszakítás nélküli számítógép előtt ülés semmiképp se szerencsés, ám ha mindezek mellett az asztali gépünket a manapság elterjedt laptopra cseréljük, akkor gerincünk degenerációja már csak idő kérdése.

Az ölben tartott gép miatti görnyedt hát hatalmas terhet ró gerincünkre.

Ha pedig laptopunkat az asztalra helyezzük, lefelé bámulunk a monitorra, folyamatosan előre lógatva a statikailag amúgy is előre billenő fejünket. Ennek következtében a hátsó nyakizmok túlfeszülnek, a nyaki lordózis pedig kiegyenesesedik.

Megtehetjük, hogy alápolcoljuk a gépet, hogy a monitort szemmagasságba helyezzük, de akkor pedig a vállak kerülnek megemelt kényszerhelyzetbe.

Ráadásul a notebookok képernyője kisebb, emiatt sokan nagyon közelről nézik, holott az optimális távolság 40 cm lenne.

 

Ezért nagyon fontos odafigyelnünk a számítógép optimális beállítására, valamint az ülőmunka melletti rendszeres szünetekre. Legalább óránként szánjanak pár percet egy kis nyújtózásra, nyakunk átmozgatására.

 

Ha pedig már vannak panaszaink, akkor jó, ha tudjuk, hogy a craniosacralis terápia gyors és hatékony eszköz a mozgásszervi és ortopédiai betegségek kezelésében.