Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Túlélni a januárt!

2020.01.10
A január sokak szerint az év leglehangolóbb hónapja, valójában egy hosszú hétfő. Nem nehéz kitalálni miért.

A tél általában mindenkinél nagy lendülettel indul, hiszen a karácsonyi láz teljesen beszippant minket; lázasan tervezgetünk, készülődünk, vásárolunk, sütünk-főzünk, partykat és a rokonokat látogatunk. Mindeközben nem sok időnk jut önmagunkkal és az egészségünkkel foglalkozni.

Hajlamosak vagyunk elengedni a gyeplőt az étkezés és a sportolás terén is, legfeljebb a szilveszteri fogadalmak közé beékelve teszünk ígéretet a változásra.

Ám ahogy végét érnek az ünnepek, lelkesedésünk és motivációnk is csökken.

Nyakig ülünk a télben, minden erőnkre szükség van, hogy a fagyos, sötét reggeleken kimásszunk az ágyból.

A család és a barátok távozása után kifejezetten magányosnak és szomorúnak  érezhetjük magunkat.

Míg egyeseket a túlságosan nagyvonalú karácsonyi kiadások anyagi következményei nyomasztanak, másokat az újra induló munkahelyi stressz.

Nincs mit várni, a tavasz, és a nyári szabadságok ideje a távoli jövő homályába vész, és nem áll előttünk más, mint két-három sötét hónapnyi szenvedés.

 

Január az a hónap, amikor tetőzik a lehangoltság és az életünket monotonnak és céltalannak látjuk. Az angolban külön kifejezés is van rá: „january blues”.

Nem csoda, ha a legtöbb embert ilyenkor veszi elő a napfényhiány okozta szezonális depresszió. Az alacsony energiaszint, az önértékelési zavarok, szorongás, aluszékonyság, koncentrálási zavarok, ingerlékenység és szociális bezárkózás mind arra hívhatják fel a figyelmünket, hogy valami nincs rendben velünk.

Sokan úgy gondoljuk, hogy a téli hidegben – az üreség ellen – többet kell ennünk, ráadásul inkább a kiadósabb, zsírosabb, laktatóbb ételeket kívánunk, vagy esténként a tv előtt nassolunk, ami persze hízáshoz vezet. Ezzel párhuzamosan hajlamosak vagyunk elhanyagolni a mozgást, különösen a szabadtérit, és inkább a kanapén töltjük a szabadidőnket.

A rövid napok és hideg időjárás mellett jóval nehezebb megtalálnunk a motivációt ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjunk.

Nem meglepő, hogy az immunrendszerünk is legyengül, utat nyitva a testi-lelki betegségeknek.

 

A craniosacralis terápia sokat segíthet mind immunrendszerünk megerősítésében, mind a depresszió, a szorongás, vagy a stressz okozta tünetek kezelésében, leküzdésében.

A lágy érintések ellazítják testünk kötőszövetes rendszerét, szervezetünk mélyen ellazult állapotba kerül és beindulnak testünk öngyógyító folyamatai, hogy testileg és lelkileg harmóniába kerülve egy sikeresebb esztendőnek vághassuk neki.